Wij groeiden ermee op, onze kinderen kennen het niet

Door -
Ons kroost groeit op met een tablet in de ene hand en de afstandsbediening van de televisie in de andere hand, maar "in onze tijd" was het wel even anders. Wij groeiden op met een cassetterecorder, een ouderwetse telefoon...iets wat onze kinderen al lang niet meer kennen.

Opzoeken in de bibliotheek

Toen wij jong waren en een spreekbeurt voor school moesten maken, trokken wij naar de bibliotheek voor opzoekingswerk. Een bijna ondraagbaar dikke encyclopedie hielp ons toen uit de brand. Nu hoeven we de deur niet meer uit dankzij het internet. Open je computer of tablet en je hebt meteen alle info bij de hand.

Wie heb ik aan de lijn?

Wanneer we nu gebeld worden op onze gsm of smartphone zien we vaak meteen wie ons nodig heeft. Handig natuurlijk, maar er was ooit een tijd dat je de telefoon echt moest opnemen om te weten wie er aan de andere kant van de lijn was. Als kind hadden wij zelfs nog een telefoon met draaischijf om het nummer te vormen. Welk kind van vandaag kan zich dit nog voorstellen?

Links of rechts?

Herinner jij je nog de tijd dat jouw ouders een wegenkaart gebruikten om naar jullie vakantiebestemming te rijden? Dat leverde gegarandeerd de nodige problemen op, want hoe hou je nu in godsnaam zo’n groot stuk papier vast in de auto? En is het nu naar links? Of toch naar rechts? Ieder kind van deze tijd is echter al lang gewend aan de vreemde vrouwen- of mannenstem op de GPS die ons zonder verpinken steeds de juiste weg toont.

Casette vs MP3

Kwam ons lievelingsnummer op de radio? Dan probeerden we het snel op te nemen op een cassette! En dan 100 keer per dag die cassette terugspoelen om het nummer opnieuw te horen. Tot het ding echt kapot ging door veelvuldig gebruik. Tegenwoordig kan iedereen op legale en eenvoudige manier nummers downloaden. Je zet ze op een MP3-speler of je smartphone en je hebt je lievelingsmuziek altijd bij de hand. Terugspoelen is ook niet meer nodig. Met één simpele klik keer je precies terug naar het begin van het nummer! Als dat niet handig is.

 

Lees ook: