Zijn vakantieblaadjes een goed idee? Twee experts geven hun mening

Door -
© Getty Images
De zomer staat voor de deur en daarmee ook de vakantieblaadjes. Je kunt er alvast bestellen op de school van je zoon of dochter en ook alle boekenwinkels liggen ermee vol. Maar is dat wel zo’n goed idee? Is het zinvol voor kinderen om tijdens die lange zomer af en toe aan de slag te gaan of laten we hen beter twee maanden bekomen van al dat moeten? Wij legden onze vraag voor aan een expert Opvoedkunde én een expert Didactiek.

Opvoedingsdeskundige Ilse De Block van de Opvoedingslijn en expert Didactiek Brenda Froyen van de AP Hogeschool vertellen waarom vakantieblaadjes wel of geen goed idee zijn en geven tips.

Hou het ontspannen en leuk

Ilse De Block van de Opvoedingslijn ziet helemaal geen graten in het invullen van vakantieblaadjes, zolang het leuk blijft. Ilse: “Het is vooral belangrijk om niet opnieuw druk op je zoon en dochter uit te oefenen. Als het invullen van die blaadjes op een leuke en ontspannen manier gebeurt zonder strijd, dan zijn ze een prima idee. Voor kinderen die tijdens het schooljaar al een grote druk ervaren en echt aan een pauze toe zijn, kan het soms net heel bevrijdend zijn om die druk eens twee maanden niet te voelen.”

Vraag wat je zoon of dochter wil

“Ouders kennen hun zoon of dochter het best”, besluit Ilse. “Vertrek dan ook altijd vanuit je kind en beslis dan of vakantieblaadjes een goed idee zijn. Ervaart jouw kind al een heel jaar een enorme druk en is het echt aan een pauze toe, laat het dan even los. Geeft je zoon of dochter zelf aan dat het er zin in heeft of lukt het om er een leuk moment van te maken? Vooral doen dan!”

Laat je kind zeker een kwartiertje per dag lezen

Brenda Froyen, lector Lagere School aan de AP Hogeschool is het helemaal eens met Ilse als het gaat over een te grote druk. “Die mijd je best en is nergens goed voor. Mààr onze zomervakantie duurt wel heel erg lang, drie weken langer dan in Nederland, bijvoorbeeld. En kinderen die twee maanden niet lezen, gaan er tegen september wel echt op achteruit, merken we. De zomervakantie is volgens Brenda dan ook het ideale moment om in te zetten op het plezier van lezen: “Ga op zoek naar die dingen die je kind graag leest en maak van de vakantie het moment om het eens op een ander tempo en met minder druk te doen dan in de klas.”

De zomer is hét moment om plezier te hebben in het leren

“Er is echt helemaal niets mis met je kind een kwartiertje per dag spelenderwijs iets bij te brengen”, vindt Barbara. “Integendeel, we creëren net een grote druk voor kinderen, omdat we hen alles willen bijbrengen op een tijdspanne van 10 maanden. Het kan net heel verrijkend zijn om je kind 10 minuutjes per dag op een leuke manier iets te laten herhalen. En dan bedoel ik echt leuk. Laat je zoon of dochter bijvoorbeeld maaltafels oefenen door hem of haar snel naar de juiste boom te laten rennen. Als je je kind op een speelse manier laat bijbenen, wat het misschien onder grote druk op school niet kon, is dat alleen maar positief.”

Vakantieblaadjes op zich zijn geen must

“We merken wel dat sommige ouders vakantieblaadjes zien als iets wat moet”, besluit Brenda. “En dat klopt niet. Sommige ouders trekken zich de prestaties van hun kinderen zo erg aan dat ze alle mogelijkheden meepikken. En dat is natuurlijk niet nodig, het is geen must. Dat idee mogen we echt wel loslaten.”

Lees ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here