Zo motiveer je je kind om zijn huiswerk te maken

Door -
© iStock
Hoe vaak heb jij het zinnetje 'Heb je je huiswerk al gemaakt?' al uitgesproken? We weten allemaal hoe lastig het is om je kinderen te motiveren iets te doen waar ze niet zoveel zin in hebben. Om je hiermee helpen hebben we een paar oplossingen bedacht om hen enthousiast(er) te maken voor die huistaken.

Eigen plekje

Zorg voor een speciale plek waar je kind steeds zijn huiswerk kan maken. Of hij nu z’n eigen bureau op zijn kamer heeft of een bureautje in de woonkamer, versier het met dingen die het een leuke plek maken. Denk bijvoorbeeld aan kleurpotloden, een leuke gom of kleurrijke schriftjes.

Beloon je kind

Beloon de kinderen voor hun inspanningen door hen geregeld een complimentje te geven. Dit werkt motiverend. Je kunt ze ook belonen met hun lievelingseten of een halfuur extra tv. Zolang het je kind maar motiveert om netjes zijn huiswerk te maken.

Vast tijdstip

Probeer een vast tijdstip af te spreken wanneer je kind z’n huiswerk moet maken. Bekijk samen met hem of hij liever eerst wat speelt als hij van school komt of toch liever meteen huiswerk afmaakt. Dat hangt natuurlijk van kind tot kind af.

Maak tijd voor ontspanning

Is je kind al wat ouder? Zorg dan voor voldoende pauzes tijdens het leren en raad studeren net voor het slapengaan af. Voor hij in bed kruipt, heeft je kind zonder twijfel nog wel even wat ontspanning nodig.

Maak het huiswerk hun eigen verantwoordelijkheid

Huiswerk is een goede manier om je kind te leren wat verantwoordelijkheid is. Als je kind zijn huiswerk niet (op tijd) maakt, heeft dat alleen maar slechte gevolgen voor hemzelf. Zorg er dus voor dat je kroost dit begrijpt en de voordelen inziet van het afwerken van het huiswerk.

Blijf in de buurt

Ga niet steeds naast je kind zitten wanneer hij aan z’n huiswerk begint; dat kan voor stress zorgen! Blijf gewoon ergens in de buurt zodat zoon- of dochterlief je hulp kan inroepen wanneer het nodig is.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here