Speciale uitgave van Zonneland helpt 10- tot 12-jarigen af van corona-angst

Door -
Zonneland corona
©GettyImages & UitgeverijAverbode
Uitgeverij Averbode lanceert een speciale zomereditie van haar tijdschrift Zonneland. Samen met kinderpsychologe Katelijne Van Lommel heeft de uitgeverij een interactief boekje uitgewerkt dat 10- tot 12-jarigen leert omgaan met hun angstgevoelens rond het coronavirus.

Dat is nodig, want jongerentelefoons en vrijwilligersorganisaties kregen de voorbije weken veel oproepen van jongeren. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, het Kinderrechtencommissariaat en het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen en Brussel ondersteunen deze ‘Alles komt Goed’-editie van Zonneland.

Heel wat jongeren hebben mentaal afgezien tijdens de lockdown

Heel wat jongeren hebben mentaal geleden onder de lockdown, het isolement en de ‘preteaching’. Niet alleen de hulplijnen voor jongeren Awel en JAC, maar ook vrijwilligersorganisaties als TEJO kregen tijdens en na de lockdown opvallend veel vragen van tieners met angstgevoelens. De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) moesten zelfs bijna 40% meer tussenbeide komen in moeilijke thuissituaties en jongeren die met angststoornissen of depressieve gedachten kampten.

Barbara Vangheluwe, CEO van Uitgeverij Averbode: “We hebben uit onze gesprekken met experts gemerkt dat kinderen nood hebben aan positieve verhalen om met een goed gevoel de zomer in te gaan. Ze hebben – net als wij allemaal – een erg uitzonderlijke periode meegemaakt en zitten nog steeds met veel vragen. ‘Alles komt goed’ is de titel van deze speciale Zonneland-uitgave en ook dé belangrijkste boodschap die we willen meegeven aan de kinderen.”

Jongeren begeleiden uit isolatie

Het lange isolement ver weg van hun vriendjes heeft er bij onze kinderen diep ingehakt. Vooral jongeren van 10 tot 12 jaar kampen met angstgevoelens. De uitgeverij werkte samen met Wouter Kersbergen, die onder meer campagnes maakt voor de Kinderrechtencommissie, en kinderpsychologe Katelijne Van Lommel een interactieve ‘Alles komt goed’-editie voor Zonneland uit. Aan de hand van tips, getuigenissen van leeftijdsgenootjes en ideeën voor buitenactiviteiten leren de prille tieners zelf hun eigen gevoelens te ontdekken en ermee om te gaan.

Katelijne Van Lommel, kinderpsychologe: “Voor jongeren zijn sociale relaties met leeftijdsgenoten minstens even belangrijk als die met het gezin. Ook het fysieke contact mag bij (jonge) tieners niet onderschat worden. Afstand houden voelt voor hen heel onnatuurlijk aan. Tijdens de lockdown hebben ze dat allemaal moeten missen. Ze zagen vaak ook dat hun ouders zelf gespannen of angstig waren en niet altijd goed konden uitleggen wat er gaande was. Dat maakt veel jongeren – ook nu nog – onzeker. De spelletjes vertrekken vanuit de filosofie dat elke beperking creativiteit met zich meebrengt, dat jongeren hun worstelingen ertoe doen én dat we erop mogen vertrouwen dat alles – hoe dan ook – goedkomt.”

Wouter Beke en Kinderrechtencommissariaat steunen initiatief

Zowel het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke als het Kinderrechtencommissariaat erkennen het belang van initiatieven zoals Zonneland om kinderen op een ludieke manier te begeleiden na de lockdown. Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen is ook meegestapt in het verhaal en promoot het jongerentijdschrift bij al zijn scholen.

De extra editie van Zonneland kost 5 euro en is hier online te koop.

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here