©iStock

7 x ode aan de kleuterjuf

Kleuterjuf, een zwaar beroep of niet? Wij hebben alvast niets dan bewondering voor al die juffen en meesters die zo belangrijk zijn voor onze allerkleinsten.

7 x daarom zijn we vol bewondering voor de kleuterjuf en -meester

1. Ze heeft dertig kinderen onder controle

Wij raken al in paniek van een verjaardagsfeestje met zeven klasgenootjes. Of een uitstapje waarbij ons kind twee vriendjes mag meenemen. Een kleuterjuf heeft twintig of dertig kleuters om zich heen. De hele dag lang. Wat een verantwoordelijkheid om die hele bende veilig de dag door te loodsen.

2. En hun ouders 😉

En dan heb je de ouders van kleuters. Vaders en moeders van vier- en vijfjarigen zijn misschien wel het ergst van allemaal. Loslaten is lastig voor veel vaders en moeders. Ze bestoken de juf met vragen en opmerkingen: Vergeet mijn zoontje niet in te smeren tegen zonnebrand! Gaan ze wel op tijd naar de wc? Gelukkig weten die leerkrachten ons als geen ander gerust te stellen.

3. Ze kan haar aandacht goed verdelen

Ze houden van alle kinderen. Of ze doen in elk geval goed alsof. Kleuterleerkrachten hebben echt een passie voor kinderen en kunnen waarderen dat elke kleuter zijn eigen karakter en eigenaardigheden heeft. Ook al gooit haar leerling voor de twintigste keer de verfpot om of rent hij als een malle de hele dag door de klas: iedereen krijgt aandacht.

4. Ze leert onze kinderen van alles

Het lijkt misschien alsof kleuters vooral spelen, maar ze leren – spelenderwijs – ook enorm veel. In de kleutergroepen wordt de basis gelegd voor de rest van je kind zijn schooltijd. Van je eigen rits dichtdoen tot de dagen van de week, van de eerste letters tot begrippen als ‘voor’ en ‘achter’. Ongelooflijk wat een ontwikkeling je kind doormaakt in de kleuterklas en dat allemaal dankzij de juf of meester.

5. Ze heeft een engelengeduld

Wij moeten eerlijk bekennen dat we bij één of twee kinderen al regelmatig de noodzaak voelen om hard te praten (oké, we geven het toe: soms zelfs schreeuwen) om indruk te maken, laat staan bij twintig of dertig kinderen. Maar die kleuterleraren weten dat ze hun stembanden moeten sparen en het lukt ze op de een of andere manier om rustig en beheerst te spreken en toch wat gedaan te krijgen bij die kleuters van ons.

6. Ze is altijd even enthousiast

Ze doen vol overgave gekke dansjes en liedjes, ook als vaders en moeders toekijken. We snappen niet waar die kleuterleraren telkens weer de energie en het enthousiasme vandaan halen. En dan moet de juf ook nog vaak ‘optreden’ onder het toeziend oog van ouders, die bijvoorbeeld al bij het schoolplein staan om hun kinderen op te halen. Ook als ze niet uitblinkt qua zangstem. Dapper!

7. Ze heeft geen smetvrees

Een kleuterjuf en smetvrees is de slechtst mogelijke combinatie. Ze hebben elke werkdag met snot, spuug en vaak zelfs poep en plas te maken. Kleuterleraren worden in hun gezicht geniest of als afveegvod gebruikt door onze schaamteloze vier- en vijfjarigen. Of ze krijgen dikke kussen vol spuug en slijm. En dat verdient respect!

Bron: Oudersvannu.nl

Lees ook:

 

Partner Content