©GettyImages

9 signalen dat je kind liegt of het gedrukt staat

Kinderen zijn vaak beschamend eerlijk: “Wat is die mijnheer dik!” Maar ze kunnen ook héél goed liegen: “Neen, ik heb geen snoepje uit de kast genomen!” Mark Bouton, FBI-agent en auteur van het boek ‘How to Spot Lies Like the FBI’, deelt zijn tips zodat je de Pinokkio in je kind meteen leert ontmaskeren.

1. Blozen en zweten

Krijgt je kind rode wangetjes tijdens een gesprek? Dat komt meestal niet omdat ‘ie het warm heeft… Het krijgen van een rood hoofd ontstaat vanuit een oncontroleerbare reflex van ons lichaam. Het is een reactie op het vrijkomen van adrenaline, veroorzaakt door het liegen. Ook zweetparels op het voorhoofd, de wangen of achteraan in de nek zijn een duidelijk teken aan de wand.

2. Naar rechts kijken

Kijkt je kind tijdens het geven van een antwoord naar links? Dan probeert hij zich iets te herinneren, zoals een bepaalde geur, aanraking of sensatie. Zie je de ogen naar rechts gaan? Dan zijn ze iets aan het verzinnen. Opgelet: voor linkshandigen geldt juist het omgekeerde.

3. Schudden met het hoofd

Wanneer je kind knikt tijdens het praten, vertelt hij meestal de waarheid. Als hij echter onbewust zijn hoofd schudt, vertelt hij waarschijnlijk een leugen. Dit is een automatische reflex van ons lichaam dat ons leugentje tegenspreekt.

4. Ogen lang sluiten

Valt het je op dat je kind tijdens het gesprek vaak zijn ogen een paar seconden sluit? Dan kun je ervan uitgaan dat hij liegt. Dit is een soort van verdedigingsmechanisme.

5. Het gezichtje vaak aanraken

Zit je kindje constant aan zijn gezicht tijdens een gesprek? Nope, hij is niet allergisch. Het veelvuldig aanraken van het gezicht is een chemische reactie. Ons gezicht gaat immers onbewust jeuken wanneer we liegen.

6. Lachen zonder oogrimpeltjes te krijgen

Als je oprecht lacht, knijpt de huid rond je ogen samen! Zie je niets? Dan is hij je hoogstwaarschijnlijk aan het voorliegen.

7. Een blik die alle kanten uitschiet

Als je je kind betrapt, voelt hij zich waarschijnlijk erg ongemakkelijk. Dit kan komen omdat je misschien doorvraagt over een bepaald onderwerp. Het heen en weer schieten van ogen is een oerinstinct: je kind is onbewust op zoek naar een route om te ontsnappen.

8. Snel met de ogen knipperen

Normaal gezien knipper je zo’n vijf à zes keer per minuut, dat is ongeveer om de 10 tot 12 seconden. Wanneer je kind onder spanning staat, bijvoorbeeld wanneer hij op een leugentje betrapt wordt, gaat hij soms wel vijf of zes keer na elkaar knipperen.

9. Samengeperste lippen

Wist je dat als je liegt, je lippen droog worden? Wanneer je je kind dus met samengeperste, droge lippen ziet of op z’n wang ziet zuigen, weet je bijna zeker dat hij liegt…

Bron: jmouders

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content