Getty Images

Goede vraag: vanaf wanneer mag mijn kind alleen buitenspelen?

Op een bepaald moment wil zoon- of dochterlief alleen buitenspelen. Eerst in de eigen tuin, maar later willen ze ook op stap in de buurt. Vanaf welke leeftijd laat je dit toe en welke afspraken maak je het best?

Is alleen buitenspelen wel oké?

Het is voor kinderen – en hun ouders! – vaak makkelijker om een filmpje op de tablet te bekijken dan om buiten te gaan spelen. Nochtans is het erg belangrijk voor hun gezondheid en hun ontwikkeling om meer tijd buiten te spenderen. En dat kan al van kleins af aan!

Maar op een bepaald moment willen kinderen alleen of met vriendjes uit de buurt kunnen spelen. Dan is het aan jou als ouder om een goede inschatting te maken over wat kan en niet. Zowel te veel als te weinig toelaten kan negatieve effecten hebben. Kijk vooral naar je kind en bouw het alleen buitenspelen langzaam op zodat iedereen er zich goed bij voelt.

Alleen buitenspelen: enkele richtlijnen per leeftijdscategorie

Alleen buitenspelen: kinderen van 0 tot 4 jaar

Uiteraard mag je kinderen van deze leeftijd nooit alleen buiten laten spelen, maar je kunt wel al de eerste zaadjes planten. Ga zoveel mogelijk met je kindje naar buiten en hou vanop een veilige afstand toezicht. Benieuwd naar wat je kunt doen met je baby als jullie buiten zijn, neem dan zeker hier een kijkje.

Kinderen van 4 tot 6 jaar

Kleuters zijn nog erg impulsief en kunnen de gevaren meestal niet goed inschatten. Veel hangt natuurlijk af van de omgeving waarin je woont. Ligt je huis in een doodlopende straat en wonen er nog gezinnen met kinderen in de buurt? Dan kunnen de vriendjes al eens bij elkaar of onder toezicht op straat spelen. Heel anders is het als je in een appartement of een rijwoning aan een drukke baan woont.

Het belangrijkste is dat je alles langzaamaan opbouwt. Spelen de kinderen op straat? Dan kun je bijvoorbeeld vanuit de voortuin toezicht houden. Ook goede afspraken zijn belangrijk. Leg bijvoorbeeld uit dat je kindje mag spelen, maar dat je hem steeds moet kunnen zien. Zo leert je kindje zelfstandig en verantwoordelijk zijn. Houdt hij zich aan deze regels? Geef hem dan een complimentje.

Kinderen van 6 tot 9 jaar oud

De meeste kinderen van deze leeftijd spelen graag met de vrienden uit de buurt. Ook hier zijn de vorige punten over de omgeving en afspraken belangrijk. Wil je zoon of dochter alleen naar een vriendje gaan dat wat verderop woont? Ga dan de eerste keer met hem mee zodat je hem kunt wijzen op moeilijke punten of gevaren.

Weet dat een kind op deze leeftijd nog altijd impulsief kan reageren en afspraken weleens durft vergeten. Toch is het belangrijk dat je kind zelfstandig leert zijn. Herhaal de gemaakte afspraken regelmatig.

Ben je ongerust? Overweeg dan de aankoop van een smartwatch voor je kind. Hiermee kunnen ze niet enkel het uur in de gaten houden, maar je ook bellen als er een probleem is. Met de GPS tracker heb je bovendien zicht op waar je kind zich bevindt.

KUUS. W2 GPS horloge (werkt in heel Europa). € 69,99 (actieprijs)

Kinderen van 9 tot 12 jaar oud

Je tiener wordt steeds zelfstandiger en krijgt langzaam ook meer verantwoordelijkheidsgevoel. Op dit moment kunnen ze ook het verkeer beter inschatten en fietsen ze misschien al alleen naar school?

Ook hier geldt: gaan ze ergens voor het eerst alleen naartoe, bekijk de route dan samen. Wijs hen op mogelijke gevaren en maak duidelijke afspraken.

Op deze leeftijd hebben kinderen vaak al een gsm. Ook al wil je het moment van die eerste telefoon liever wat uitstellen, is het erg handig als je kind er regelmatig alleen op uit trekt.

Extra tips:

  • Maak altijd duidelijke afspraken en herhaal deze regelmatig.
  • Houdt je kind zich aan de gemaakte afspraken? Geef hem dan een compliment. Wees ook duidelijk over wat er gebeurt als hij dat niet doet.
  • Bespreek met je kind wat het moet doen in geval van nood. Het kan zijn dat hij zich pijn doet of dat er iets stuk gaat.
  • Zorg dat je kind altijd jouw telefoonnummer bij zich heeft.

Bronnen: allesoverkinderen.nl, ouders.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content