Getty Images.

Leve woensdag! Dit kun je samen met je kind bakken

Woensdag, bakdag! Deze leuke koek-, cake- en andere receptjes bezorgen jou en je kind een hele middag lang bakplezier. En – niet te vergeten: een heerlijk vieruurtje of dessertje achteraf!

Samen kliederen (met kleur)

Geen betere manier om een vrije middag door te brengen dan samen lekker kliederen met bloem, water en een paar eieren in de keuken. Bakken is heerlijk! Voor een stel heerlijke zandkoekjes of een fleurige cake pop, zal je kind altijd wel te vinden zijn. Kleine tip: kies voor receptjes met aardig wat kleur – denk: een lekkere vanille muffin met een frivool roze geglazuurde topping, een stel bonte sprinkles of een afwerking met M&M’s bijvoorbeeld.

Met deze vier overheerlijke en leuke receptjes loopt het koken zeker van een lekker leien dakje!

M&M Cookies

Een eerste leuk bakreceptje dat je met je kids kan maken, is een variant op de klassieke chocolate chip cookies: het deeg blijft hetzelfde, maar in plaats van chocolate chips erin te mengen, gebruik je een kleurrijker ‘snoeperig’ alternatief: M&M’s!

Bron: Just so Tasty 

Ingrediënten

  • 250 g ongezouten boter
  • 100 g suiker
  • 135 g bruine suiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • Twee grote eieren
  • 390 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2e theelepel zout
  • 140 g M&M’s
  • 100 g chocolate chips

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 325 graden Celsius.
  • Voeg samen in een grote kom: de boter, de witte suiker en de bruine suiker tot je een zachte pasta krijgt.
  • Voeg dan ook het vanille-extract en de eieren toe.
  • Zet je mixer op de laagste stand en vermeng gradueel ook de bloem, het bakpoeder en het zout met het boter-suiker-vanille-mengsel. Om te testen of het deeg voldoende bloem heeft: neem een stukje tussen je vingers. Blijft het plakken, dan mag er nog een beetje meer bloem aan toegevoegd worden. Om niet voor een plots teveel aan bloem te zorgen: houd het bij één eetlepel bloem per keer.
  • Leg de mixer weg en voeg nu ook de M&M’s en chocolate chips toe. Meng ze onder de pasta met een lepel of houten spatel.
  • Vorm met het deeg vervolgens balletjes van ongeveer 3 eetlepels deeg per bolletje.
  • Leg de bolletjes deeg op ongeveer 5 centimeter van elkaar op een stuk bakpapier. Zorg ervoor dat de bolletjes hoger zijn dan ze breed zijn.
  • Zet in de oven en bak voor ongeveer 12 minuten.
  • Eenmaal uit de oven: voeg eventueel nog wat M&M’s en chocolate chips toe ter versiering.
  • Smullen maar!

Crispy pinda-chocolade koekjes

Ook een topreceptje wat de gemiddelde kindermond betreft: crunchy pinda-chocolade koekjes. Heerlijk en bovendien erg leuk én makkelijk om te maken, want deze koekjes hoeven in tegenstelling tot veel andere niet de oven in!

Bron: Two peas and their pod 

Ingrediënten

  • 120 g ongezouten boter
  • 8 eetlepels melk
  • 400 g kristalsuiker
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 8 eetlepels romige pindakaas
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 225 g havermout / havervlokken
  • 150 g gemalen pindanoten / of pretzels
  • 1/4de theelepel zeezout (plus een beetje extra om over de koekjes te strooien bij de afwerking)

Bereiding

  • Smelt de boter in een koekenpan op een gemiddelde temperatuur. Voeg melk, suiker en cacao-poeder toe en blijf goed roeren terwijl je het geheel aan de kook brengt. Laat één á twee minuutjes pruttelen, terwijl je occasioneel blijft roeren.
  • Haal de pan van het vuur en voeg dan de pindakaas en het vanille-extract toe. Roer tot een vloeiend geheel.
  • Voeg dan de havervlokken, de gehakte pindanootjes of de in stukjes gehakte pretzel toe. Voeg tot slot ook het zeezout toe aan het geheel.
  • Maak dan – met een grootte van om en bij een eetlepel van het mengsel – kleine hoopjes op een vel bakpapier. Laat de koekjes volledig afkoelen – en zet indien mogelijk zelfs een tijdje in de ijskast.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte container, indien gewenst. Houdbaar tot ongeveer vier dagen na de dag van bereiding.

Boekweitpannenkoeken met rood fruit

Bron: Pinterest via Café Delites

Ingrediënten (voor 12 stuks)

  • 300 g boekweitbloem
  • 2 eieren
  • fijn zeezout
  • 600 ml melk 
  • 150 ml water 
  • aardbeien, frambozen, blauwe bessen
  • vanille-ijs of slagroom
  • snuifje poedersuiker

Bereiding 

  • Zeef de bloem in een kom. Doe er het zout bij. Maak een kuiltje in het midden.
  • Breek de eieren in het kuiltje en klop los.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer tot een glad beslag zonder klontertjes. Besprenkel het beslag met water zodat je een dun laagje bovenop het beslag krijgt.
  • Dek het beslag af met vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Roer het water door het beslag en laat nog 5 minuten rusten. Bak pannenkoeken van het beslag in een pan met wat boter of olie.

Tip: Lekker met rode vruchten als aardbeien of frambozen en blauwe bessen afgewerkt met wat poedersuiker en een bolletje ijs of slagroom!

Bananen sushi

Technisch gezien niet echt iets om te ‘bakken’, maar ook een leuke kook-en knutselactiviteit met je kleine uk, kan een stukje bananen sushi rollen zijn! Erg makkelijk om te maken, om en bovendien erg leuk voor de kids: want veel dip-, topping- en kliederpret!

Bron: My Fussy Eater 

Ingrediënten 

Sprinkles Sushi:

  • 1 banaan
  • 2 balkjes zwarte chocolade
  • 1 eetlepel sprinkles

Chiazaad Sushi:

  • 1 banaan
  • 2 balkjes zwarte chocolade
  • 1/2de eetlepel chiazaden

Kokos Sushi:

  • 1 banaan
  • 1 + 1/2de eetlepel notenboter
  • 1 + 1/2de eetlepel kokosschilfers

Rice Krispie Sushi:

  • 1 banaan
  • 1 + 1/2de eetlepel notenboter
  • 3 eetlepels rice krispies (of een variant op de gepofte cornflakes)

Bereiding

  • Pel de bananen en leg ze op een bord of een plankje.
  • Voor de sushi met sprinkles en Chiazaden: smelt de chocolade en giet dan over de stukken banaan.
  • Laat je enthousiaste kind het type sprinkles kiezen (er zijn in de supermarkt allerlei soorten te vinden van een variatie aan gekleurde anijsbolletjes, tot bontgekleurde hagelslag, zilverkleurige bolletjes en zelfs confetti van snoeppapier.
  • Voor de kokos en Rice Krispie sushi: smeer de boter op de stukken banaan en rol ze vervolgens door de kokosschilfers of door de cornflakes.
  • Serveer onmiddellijk!

Liever iets anders dan bakken? Lees dan ook:

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."