Boekentip: De etiquettebijbel voor kinderen

“Het is dan ook zaak om babylief nooit te verlaten zonder ‘tot ziens’ te zeggen, of symbolisch afscheid te nemen. Dat gebaar is goud waard.” Brigitte Balfoort, etiquette-consulente en journaliste, schreef een boek over kinderen en etiquette. Want voor Brigitte is etiquette nooit uit de mode.

“Wat leer je je kind aan? En op welke leeftijd moet dat? Wat met cultuurverschillen, sociale media en de gevreesde smartphone?”. Hoor jij bij het aandeel ouders die het gevoel hebben dat ze de strijd verliezen?

Brigitte Balfoort schreef een boek om etiquette mee te geven in deze complexe samenleving. Eeuwenlang werden etiquetteregels er op militaire wijze ingestampt. Vandaag is dat moeilijker, maar niet onmogelijk. Het boek is tweedelig opgesteld: een boekje voor mama en een boekje voor het kind. Beiden zijn tot de laatste letter gevuld met handige tips en trucks waar je zelf uit kiest wat jij als ouder meeneemt.

Wij vonden alvast de volgende statements opmerkelijk:

Er is een groot verschil tussen een Angelsaksische en Franse opvoeding. En verrassend genoeg lijkt de Franse ouderschapsstijl the way to go als relaxed maar gegronde opvoeding belangrijk is voor jou.

Het aanleren van etiquetteregels begint al in het kraambed. En dat is niet zo extreem als het klinkt! Dankjewel, sorry of alsjeblieft herhalen tegen een kindje van vier maanden, legt de fundamenten voor de rest van het leven.

‘Ik kan het zelf’: elk gezond kind schreeuwt het vanaf zijn tweede levensjaar. Laat hen de ruimte om dat te bewijzen. ‘Ik kan dat niet’ daarentegen is niet toegestaan bij universele klusjes zoals de borden wegzetten na de maaltijd, de tafel afruimen ..

Lijkt jouw familie op een gezellig lappendeken (een plusouder met al dan niet hun kinderen, een scheiding, framily)? Ook daar is zijn etiquetteregels die het leven makkelijker en gemoedelijker kunnen maken. Teken samen een stamboom, zeg geen slechte dingen over elkaar tegen het kind, … veel zaken lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat in de praktijk helemaal niet zo.

Etiquette voor een kind uit zich helemaal anders als bij volwassenen: “Laat hen weten waar je uithangt. Zelfs al vinden ze de plek niet oké. Dan weten ze tenminste dat je daar bent”.

De Etiquette bijbel is een handige leidraad voor ouders die zich de vraag stellen ‘oh jee, is mijn kind wel beleefd genoeg?’. Je ontdekt de gouden woorden ‘dankjewel, sorry, alsjeblieft’, hoe beleefdheid verschilt van land tot land en wat digitale beleefdheid voor tieners juist betekent. Vergeet die stiff upperlip, etiquette is helemaal hip!

Meer etiquette-weetjes voor jouw kind en jezelf vind je in ‘De Etiquette bijbel voor kinderen’ van Brigitte Balfoort, Uitgeverij Hautekiet, ISBN 9789089246042

Beeld: Getty

Mis zeker niet:

Partner Content