©GettyImages

Wat antwoord je op kindervragen over voortplanting, seks, zwangerschap en geboorte?

Hoe vertel je aan je kind dat er een broer of zusje bij komt? Hoe bespreek je de leuke en minder leuke gebeurtenissen en gevoelens die daarbij horen? En wat antwoord je op de eindeloze stroom (soms erg pittige) kindervragen over voortplanting, seks, zwangerschap en geboorte? ‘Bolle buiken en blije baby’s’ van Nathalie Depoorter helpt jou een handje.

Roze wolk

Dit grappige én informatieve prentenboek, uitgegeven bij Clavis in samenwerking met Sensoa en Rutger, is voor kinderen vanaf 5 jaar. De tekeningen komen van Marianne van der Walle, die eerder ook al ‘Het grote goedemanierenboek’ van Nathalie Depoorter illustreerde

Nathalie Depoorter: “In het bestaande aanbod vond ik eigenlijk twee strekkingen: aan de ene kant de ‘roze wolk’-boekjes. Die gaan helemaal niet in op vragen waar kinderen toch echt wel mee zitten, zoals: ‘gaan ze nu méér van die baby houden dan van mij?’ En aan de andere kant boekjes die wel heel erg in-your-face zijn, met bloederige foto’s en technische details waar vijfjarigen niet altijd een boodschap aan hebben.

Marianne en ik hebben geprobeerd het boekje te maken dat daar ergens tussenin zit, mét natuurlijk ook veel humor en relativering, zoals in ‘Het grote goedemanierenboek’ dat we eerder al samen maakten.”

Echte vragen van echte kinderen

Voor dit boek legde Nathalie haar oor uitgebreid te luisteren bij kinderen van de derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar: wat wisten zij al over het onderwerp en welke vragen stelden ze zich. Het leverde genoeg stof op voor een boek dat nog niet bestond: wat hebben ooievaars met baby’s te maken? Hoe worden baby’s nu precies gemaakt? Verveelt zo’n baby zich niet in moeders buik? En ook: waarom stellen zwangere vrouwen zich soms aan — hoezo, misselijk worden van de geur van koffie of je eigen veters niet meer kunnen strikken?

‘En ik dan?’

“Het viel op dat de kinderen vooral ook vragen over zichzelf stelden, meer nog dan over die ongeboren baby: ‘Hoe ben ik geboren? Wat waren mijn eerste woordjes? Op wie lijk ik? En wat verandert er voor mij als er een baby bij komt?’ Dat perspectief komt dan ook uitgebreid aan bod in het boek, via gespreksvraagjes, doe-opdrachten en praatplaten. Van de ene vraag komt dan vaak ook de andere: wat is verliefdheid?, welke andere gevoelens bestaan er?, zijn alle gezinnen hetzelfde?, enzovoort. En zo krijg je interessante gesprekken die ruimer gaan dan het zuiver fysieke aspect.”

Kriebels in je buik

‘Bolle buiken en blije baby’s’ maakt deel uit van ‘Kriebels in je buik’, een uitgebreide reeks boekjes over seksuele en relationele opvoeding. Zo vind je als ouder of leerkracht meteen ook passend materiaal om andere thema’s te bespreken.

Van Nathalie Depoorter en Marianne van der Walle verschijnen er in die reeks nog twee andere prentenboeken. ‘Kleine hartjes en grote gevoelens’ staat gepland voor zomer 2021 en gaat over emoties, van heel basic (bang, boos, blij, verdrietig) tot heel complex (verliefd, jaloers, ontgoocheld, etc.). Later komt er ook nog een boek over eigen grenzen aangeven en die van anderen respecteren. Alle boekjes van ‘Kriebels in je buik’ komen tot stand in samenwerking met Sensoa voor Vlaanderen en Rutger voor Nederland, wat de inhoudelijke kwaliteit van de reeks garandeert.

Bolle buiken en blije baby'sBolle buiken en blije baby’s – Nathalie Depoorter. Clavis – shop hier.

Ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content