Getty Images

Concentreren kun je leren: een paar tips

Je kind heeft het moeilijk om bij de les te blijven in de klas. Misschien beweegt hij veel of is het net een echte dromer? Je wilt je kind helpen om zijn aandacht erbij te houden, maar hoe doe je dat?

Wat is dat, concentratie?

Men spreekt pas over concentratie als je gedurende lange tijd intensief met een bepaalde taak bezig bent. Eigenlijk moet je je aandacht selectief kunnen inzetten zonder afgeleid te worden door externe prikkels.

Er is echter een groot verschil tussen vrijwillige concentratie en gedwongen concentratie. Je zult zien dat die eerste variant meestal weinig problemen oplevert. Sommige kinderen kunnen zich namelijk urenlang ongestoord bezighouden met iets dat hen interesseert, maar in de klas is het een ander verhaal. Op school moeten ze nu eenmaal ook dingen doen die ze niet zelf kunnen kiezen en vaak minder interessant vinden.

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je kind. Een klein kind kan zich namelijk veel minder lang concentreren en zijn sneller afgeleid.

Verbeter je concentratie

Beweeg!

Vroeger zei men weleens dat je stil moet zitten om je te kunnen concentreren. Tegenwoordig weten we dat bewegen net helpt om de concentratie te verhogen. Sommige kinderen bijten op hun pen, terwijl anderen niet stil kunnen zitten op hun stoel. Bewegen kan voor de ene helpen om de aandacht erbij te houden, maar voor een ander kind kan het net storend werken.

Gelukkig zijn er vandaag de dag hulpmiddeltjes waarmee een kind kan friemelen of prutsen zonder de klas te storen. Wist je dat fidget toys oorspronkelijk bedoeld zijn om te helpen bij concentratiemoeilijkheden? Een tangle is bijvoorbeeld een prima optie, maar ook sieraden om mee te prullen of op te kauwen kunnen helpen.

Tip: wist je trouwens dat bewegend leren de toekomst is? Hier lees je er alles over!

concentreren aandacht concentratieproblemen

Tangle Therapy Relax (Educatief speelgoed, € 8,95)

Verminder prikkels

Prikkels vermijden of verminderen helpt ook om je aandacht ergens bij te houden. In veel klassen zijn geluiddempende hoofdtelefoons helemaal ingeburgerd of mogen kinderen zich even apart zetten om aan een bepaalde taak te werken. Zo’n apart plekje kun je creëren met een speciale scheidingswand, waardoor je ook de visuele prikkels beperkt.

concentreren aandacht concentratieproblemen

Alpine Muffy Mint, 5 t/m 16 jaar (Alpine, € 24,95)

Train je werkgeheugen

In het werkgeheugen wordt informatie die nodig is voor cognitieve taken tijdelijk opgeslagen en bewerkt. Door dat te vergroten, maak je het makkelijker voor je kindje. Dat doe je door het werkgeheugen te trainen. Er bestaan verschillende professionele trainingen specifiek voor kinderen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon thuis aan de slag.

Geef je kind bijvoorbeeld een reeks opdrachten met de uiteindelijke taak als allerlaatste. Je maakt de reeks zo lang als je zelf wilt. Een voorbeeld: Ga naar je kamer, neem een trui uit je kast, loop verder naar de keuken, pak even pen en papier en ga buiten aan iedereen vragen wat ze willen drinken en noteer alles. Voor kleine kinderen vereenvoudig je de opdrachten.

Je kunt je kind ook leren dat een moeilijke en op het eerste gezicht ingewikkelde opdracht in te delen valt in kleine, behapbare stukjes. Zo zal een klein kind overweldigd zijn als je hem vraagt zijn kamer op te ruimen, want hij weet niet hoe hij eraan moet beginnen. Als je stap voor stap zegt wat er moet gebeuren, verdeel je de opdracht in kleine stukjes waarna je kind telkens even kan pauzeren. Bovendien leer je je kindje zo om een blok van concentratie af te bakenen en zo naar je uiteindelijke doel te werken: een opgeruimde kamer!

Speel een spel

Je hebt vast spelletjes in de kast liggen waarbij je je moet concentreren. Denk maar aan een schaakbord, maar ook Dokter Bibber of iets simpel zoals Memory. Niets leuker dan spelenderwijs je concentratie trainen!

Help!

Heb je een vermoeden dat er meer aan de hand is en vrees je dat je kind een concentratiestoornis heeft? Vraag dan zeker hulp aan je huisarts, de leerkracht of iemand van het CLB.

Bron: heutinkvoorthuis.nl, Sonneveltopleidingen.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content