© Getty Images

Connected toys: hoe veilig zijn ze?

Heb jij al gehoord van connected toys? Dat speelgoed dat verbonden is met het internet lijkt misschien gewoon leuk en onschuldig, maar ‘t brengt wel wat aandachtspunten met zich mee. Wij gingen op onderzoek uit.

Wat zijn connected toys?

Heel kort gezegd: connected toys zijn speelgoedapparaten die verbonden zijn met het internet. Je hebt er wifi en/of bluetooth voor nodig. Met zulk speelgoed kan je kind ‘in interactie gaan‘: zo kan hij bijvoorbeeld een praatje maken met zijn teddybeer of een dansje doen met zijn robot. Vaak moet je er ook een app voor installeren.

Niet zonder gevaar

Je kleintje vindt het vast geweldig, zo’n speelgoedkameraadje waarmee hij echt kan communiceren. Als ouder ben je wel best waakzaam, want connected toys zijn niet altijd even veilig. De opkomst van dit soort speelgoed is namelijk zodanig snel gegaan, dat ze nog niet altijd even opgewassen zijn tegen privacylekken of hackers. Zo kunnen onbekenden je kind afluisteren of zelfs in de gaten houden.

Wat kun je als ouder doen?

Betekent dit dat je onder geen beding deze speeltjes in huis mag halen? Natuurlijk niet. Je let wél best op een aantal zaken, en je houdt maar beter te allen tijde een oogje in het zeil.

Hou rekening met de volgende zaken:

  • Geven de verpakking en de gebruiksaanwijzing duidelijk aan dat het om een connected toy gaat, met andere woorden: dat je er internet voor nodig hebt?
  • Staat er duidelijk vermeld waar je terechtkunt met vragen over de privacymaatregelen van de makers van het speelgoed?
  • Hoeveel persoonlijke informatie wil de app van je kind weten?
  • Wordt die informatie met derden gedeeld?
  • Zijn er zogenaamde in-app-aankopen waarbij je kind zonder het te weten geld uitgeeft?

Zorg ervoor dat je het antwoord op deze vragen weet voor je je kleintje met een connected toy laat spelen. Ga op voorhand ook in gesprek met je kind en wijs hem op de gevaren van zulk speelgoed. Of nóg beter: ontdek het speelgoed samen!

 

Meer tips over veilig spelen met connected toys vind je op deze checklist van Mediawijzer.net

Verder lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content