Een fietsvakantie met kinderen: redactrice Leila is fan!

Vorig jaar maakten mijn man en ik onze eerste plannen voor een fietsvakantie met onze kinderen, toen 2 en 5 jaar. Ondanks de beginnersfouten toen, waren we meteen fan, en onze kinderen ook. Samen op avontuur, heerlijk keuvelen onderweg op een rustig kabbelend reistempo, zalig gewoon! Ik loods je graag mee doorheen onze zoektocht en deel met plezier mijn handigste tips!

“Op fietsvakantie met kinderen gaat het leven heerlijk traag”

Uren rondturen én rondtoeren

Uren rondtoeren op een fiets: dat wordt een gezeur en gezaag. Onze kids hoorde je niet klagen. Integendeel. Rondgefietst worden en rondkijken heeft een rustgevend effect op kinderen. Uiteraard zorg je best voor voldoende rustpauzes, maar ze vinden het langer fijn dan je denkt. Het is in ieder geval zoveel leuker dan uren achter in de wagen zitten. En wat is er zaliger dan samen met je kinderen op avontuur gaan? Op een fietsvakantie beleven we onze tijd samen eens zo intens.

De juiste fiets

Zijn je kindjes nog klein, dan neem je ze mee bij jou op de fiets. Onze voorkeur, niet alleen tijdens vakanties, gaat uit naar een sportieve bakfiets/cargobike. Onze super lichtgewicht fiets rijdt zich bijna vanzelf, met of zonder kinderen erin. Maar dat is helemaal persoonlijk. Een fietskar of een stoeltje achterop de fiets zijn ook prima opties. Kies in dat laatste geval dan wel zeker voor een exemplaar met slaapstand.

Vanaf haar 6 jaar, fietst onze dochter zelf. Ze werd dan ook echt wel te groot en te zwaar om rondgereden te worden. Bovendien wilde ze gewoon zo graag zelf fietsen. We investeerden in een degelijke en vooral lichte fiets voor haar. En dat loont. Ze fietst met het grootste gemak mee op ons tempo. Wie het budget graag laag houdt, kan voor een sportief Decathlon model kiezen. Wij gingen voor een WOOMBIKE, een Oostenrijks merk, in 2010 opgericht door twee vaders die op zoek waren naar de perfecte kinderfiets.

Proefvakantie

“Onze testvakantie was een flop: we waren véél te zwaar geladen, waren te ambitieus en keerden na twee dagen to-taal uitgeput terug. Met de trein.”

Begin met een testvakantie. Ze leer je zelf het best wat voor jullie werkt en wat niet. De onze ging naar Zeeland. We waren veel te zwaar geladen, wilde veel te veel kilometers doen op één dag en keerden na twee dagen totaal uitgeput terug met de trein.

De route: zoek het niet te ver

Europa loopt over van de prachtige fietsroutes. In de online fietsvakantiewinkel vind je een handige fietsgids van echt élke route die er bestaat. Alleen… je moet er geraken. Wij onderzochten de treinoptie… en my-oh-my, wat een gedoe. Ten eerste kan en wil geen enkele treinmaatschappij je fietsplekje garanderen en de prijzen zijn hoog. Bovendien vragen de meeste treinen om je fiets te demonteren en in te pakken in een doos. En dat vonden wij, met twee kleine kinderen, een te stresserend begin van de vakantie. Zeker als je tussenin nog eens moet overstappen. We lazen in andere reisblogs over gezinnen die met de wagen naar een vertrekpunt reden en van daaruit een lus maakten. Wij hebben, na al ons zoekwerk, uiteindelijk besloten om het niet te ver te zoeken. België, en zeker Nederland, zijn prachtige fietslanden én je vertrekt gewoon van aan je eigen deur.

Beperk je kilometers

Onze dochter van 6 is een flinke fietser, maar ze is en blijft 6. Met haar kunnen we ongeveer 30 km per dag aan. Niet alleen zijn haar beentjes tegen dan helemaal uitgeput, het maakt ook dat je voldoende tijd hebt om te pauzeren. Een fietsdag van 30 km start bij ons rond 10 uur, na een rustig ontbijt. ’s Middags houden we een zalig lange picknickpauze en tussendoor spelen we in speeltuinen, drinken we iets, eten we koeken en fruit en nemen we een frisse duik in een meer of zwembad. Tegen 16 uur zijn we waar we moeten zijn.

Geef kleine fietsers een duwtje in de rug

Op dagen waarop we toch net iets verder willen geraken of onze dochter niet in topvorm is, hebben we altijd onze hondenleiband bij de hand. Yes, je leest het goed: hondenleiband. Een ideetje van mijn man. Na weer een oneindige zoektocht naar alle mogelijke systemen om onze dochter mee te trekken achter één van onze fietsen, kwam hij op een blog uit bij deze super handige en vooral heel budgettaire oplossing. Een uittrekbare hondenleiband, blijkt voor ons het perecte middel om ons dochtertje wat verlichting te brengen. Let wel op: gebruik de leiband enkel op veilige fietswegen zonder autoverkeer en bij kinderen die zelf al heel behendig kunnen fietsen. Voor wie dat een te gek idee is: een FollowMe word ook volop geprezen door doorgewinterde fietsers.

Minimalistisch inpakken

“slechts één fietstas per gezinslid vullen, je hebt er geen idee van hoe bevrijdend dat is!”

En dat is, volgens ons, meteen het leukste aan die hele fietsvakantie: je neemt bijna niets mee. Alles moet mee op die fiets, dus het moet in je fietstassen passen én het mag niet te veel wegen. Heerlijk bevrijdend. Twee gemakkelijke shorts voor op de fiets, enkele T-shirts, een compacte outfit voor ’s avonds, een lange broek voor de koude dagen en zwemgerief, klaar. En vergeet natuurlijk geen toiletgerief, van die handige compacte handdoekjes en een basispakket om je fietsen te herstellen. Wie al vaker z’n wagen helemaal propvol laadde met koffers en koffers boordevol kleren, speelgoed en misschien nog een fietsje en…  begrijpt vast hoe verlossend het kan zijn om één fietstas per gezinslid te vullen. Het inpakken is een huzarenstuk, daar doe ik niet onnozel over. Maar eens je de selectie maakte en de fietstassen klaar hangen: ah, heerlijk!

Slapen in een bed

Op onze eerste fietsvakantie waren we overmoedig. We sleurden bovenop onze minimalistische kledingkeuze, ook nog twee tenten, 4 slaapzakken, 4 slaapmatjes en een kookvuurtje mee. Niet alleen zorgde dat voor erg zwaar geladen fietsen, het maakte onze aankomst na een lange fietsdag niet meteen ontspannen. En onze kleinste, toen twee jaar, sliep niet als een roos in de tent. In een B&B, een klaargezette tent of hotel logeren, maakt je vakantie een pak meer ontspannen en je fiets heel wat lichter.

Toffe fietsblogs

Zin gekregen? Op deze blogs lees je leuke verhalen die je vast inspireren.

Nog meer fietsen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content