© Getty Images

Energie besparen met kinderen in huis: zo pak je het aan

Met kinderen in huis lijkt energie besparen niet eenvoudig, maar het kan wel degelijk. Zo pak je het aan!

Energie besparen met kinderen: onze tips

Eten met oma en opa

Voor een man – of twee – meer koken zal het verschil niet maken in energieverbruik. En de woonkamer of keuken waar gegeten wordt, verwarmen we toch. De ideale omstandigheden om geregeld een keertje samen te eten met de grootouders. De ene keer bij jullie thuis, de volgende keer bij hen. Zo verdelen jullie de energiekosten. Bovendien zorgt zo’n gezellig familie-etentje sowieso al voor voldoende warmte! Wedden dat de kinderen én oma en opa het heerlijk vinden?

Speel een spel

In plaats van na het eten meteen de televisie of de spelcomputer op te zetten, is het zeker zo gezellig om allemaal samen rond de tafel te gaan zitten voor een gezelschapsspel. Daarvoor heb je namelijk geen extra energie nodig. En het hoeft er niet altijd hard tegen hard aan toe te gaan. Kies eens een coöperatief spel. Hier spelen jullie niet tegen elkaar, maar werkt iedereen samen. Wat een goed idee!

Elke dag dikketruiendag

Staat de verwarming een graadje lager, dan is het een kwestie van iets extra aan te trekken. Wist je dat je je kind best in laagjes kleedt om het lekker warm te hebben? Een extra dikke trui kan natuurlijk ook. Elke dag dikketruiendag deze winter!

Hou deuren en gordijnen dicht

Een open huis kan handig lijken en modern ogen, maar energiezuinig is het allerminst. Het is trouwens helemaal niet nodig om alle kamers te verwarmen. Voorzie een speelhoekje in de woonkamer, zodat je de slaapkamers niet tot 20 graden hoeft te verwarmen.

Leer de kinderen ook van kleins af aan dat ze de deuren in huis sluiten zodat de warmte van de woonkamer niet langs de deur de gang in verdwijnt. ‘s Avonds en ‘s morgens vroeg hou je best ook de gordijnen gesloten. Ook dit zorgt ervoor dat de warmte beter binnen blijft.

Kruip onder een dekentje

Niets gezelliger dan allemaal samen in de zetel, toch? Als je dicht tegen elkaar aan kruipt, krijg je het vanzelf al warmer. Leg er nog een heerlijk zacht dekentje bovenop en het komt helemaal goed met die koude winter!

Samen douchen of in bad

Heb je meer dan één kind, dan is samen in bad of in de douche gaan ook een grote besparing. Bovendien is het supergezellig! Heb je een groot bad of een ruime douche, kruip er dan lekker zelf ook bij. Dat is dan drie voor de prijs van één 🙂

Zijn je kinderen al groter en hebben ze behoefte aan hun privacy, dan lukt het bovenstaande uiteraard niet. Dan is het een kwestie van te kiezen voor een korte douche in plaats van een lang, relaxerend bad.

Energie besparen = beloning

Begrijpen je kinderen al wat het is om energie te besparen, dan kun je er ook een beloning aan koppelen. Dat kan iets heel kleins zijn, maar bijvoorbeeld ook een tripje. Als jullie er allemaal samen voor kunnen zorgen dat de energierekening daalt, zit dat weekendje naar De Efteling waar iedereen al zo lang van droomt er misschien wel in?

Bron: famme.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content