©GettyImages

Hoe kies je de juiste fiets voor je kind?

Hoe kies je nu het perfecte fietsje uit voor jouw kleintje? Gilles De Backer, verantwoordelijke van kinderfietsen in Decathlon Gent geeft advies. “Als je een kinderfiets koopt, moet je op 3 dingen letten: de leeftijd van je kind, zijn lengte en hoe hij de fiets gaat gebruiken.”

1. DE LEEFTIJD

“Kinderen vanaf twee jaar kunnen beginnen op een driewieler of een loopfietsje. Vervolgens heb je de fietsen met kleine wieltjes (12 en 14 inch) en meegroeiende loopfietsjes voor kinderen tussen 3 en 5 jaar.”

B’twin loopfietsje – € 50 – Shop hier

2. DE LENGTE VAN JE KIND

“ Om de eerste fiets van je kind te kiezen, moet je ook rekening houden met zijn lengte op het moment van de aankoop. Om goed te kunnen leren fietsen, moet je kind zich immers op zijn gemak voelen op zijn fiets. Hoe kun je dit weten? Overloop even deze puntjes:

– je kind moet met zijn beide voeten de grond kunnen raken;

– je kind moet de remgrepen gemakkelijk in kunnen knijpen;

– het frame van je kinderfiets moet aangepast zijn, wat wil zeggen dat je kind gemakkelijk plaats moet kunnen nemen op het zadel.

De maattabel die we bij Decathlon gebruiken is volgende:

1 tot 2 jaar: driewielers

2 tot 4 jaar (55 cm – 90 cm): loopfietsen

3 tot 4,5 jaar (90 cm – 105 cm): 14″ met steunwieltjes

4,5 tot 6 jaar (105 cm – 120 cm): 16″, steunwieltjes optioneel

6 tot 8 jaar (120 cm – 135 cm): 20″: hybride fiets, stadsfiets, mountainbike

8 tot 12 jaar (135 cm – 155 cm): 24″: hybride fiets, stadsfiets, mountainbike

8 tot 14 jaar (130 cm – 160 cm): BMX

3. GEBRUIK FIETS

“Vanaf zes jaar kan je kind op een andere manier beginnen fietsen. Hybride fiets, MTB of BMX… kinderen kunnen vanaf nu een specifiekere keuze gaan maken. Er bestaan verschillende hybride fietsen voor tochtjes in de stad of op het platteland: met verlaagde opstap, fietsaccessoires (mandje of fietstassen), comfortabel zadel, spatbord, enz.
Voor tochten op min of meer heuvelig terrein kies je beter voor een MTB. BMX-fietsen zijn dan weer vooral geschikt voor de skateparken.”

B’twin BMX 500 – € 170 – shop hier

Tijd voor een nieuwe fiets?

Controleer regelmatig de groei van je kind op zijn fiets.

– Denk eraan om de hoogte van het zadel aan te passen. Niet zo hoog dat je kind zijn voeten niet meer op de grond kan zetten en moet wiebelen om bij de pedalen te geraken; niet zo laag dat zijn knieën het stuur raken.

– Stel de hoogte en de hoek van het stuur ook zo af dat je kind een comfortabele houding heeft.

– Als de remgrepen van de fiets afstelbaar zijn, let er dan ook op dat je deze laat meegroeien met zijn lichaamsbouw.

TE KLEIN

“Merk je dat de fiets te klein is geworden? Vervang hem dan zo snel mogelijk door een groter exemplaar. Als je kind een fiets van de verkeerde maat gebruikt, kan dat niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook vermoeidheid en soms zelfs pijn veroorzaken. Het is ook nefast voor een kinderlichaam in volle ontwikkeling om rond te rijden op een te kleine fiets. De groei van de gewrichten, pezen, onderrug,… is een belangrijk iets en deze kan tegengewerkt worden door een te kleine fiets.”

TE GROOT 

“Laat je jongste niet oefenen op de fiets van zijn grote broer. Het is niet alleen onveilig, je kind loopt ook het risico dat hij daardoor de motivatie voor het leren fietsen verliest. Je kind moet snel en gemakkelijk kunnen remmen en in het geval van een plotselinge stop met zijn twee voeten op de grond kunnen staan. Een te grote fiets of een te hoog zadel kan ook pijn aan de achterkant van de knieën veroorzaken.”

TWIJFELGEVAL

“Wanneer een jongen of meisje net tussen 2 maten invalt is het altijd beter om een maatje groter te nemen. Het kind groeit ten slotte nog en ook financieel is dit gunstig. Hierdoor betaal je geen twee fietsen op enkele jaren tijd.”

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

Partner Content