Uitje van de week: Fort Napoleon, waar de muren fluisteren

Wat als muren spreken konden? In Fort Napoleon doen ze dat écht. Als bezoeker moet je je oren bijna letterlijk tegen de muren drukken om de verhalentour in het fort te volgen. Leuk voor het hele gezin!

Fort Napoleon was het decor voor honderden jaren geschiedenis: de Fransen wachtten er bang de Engelsen op, de Duitse soldaten gebruikten de ondoordringbare vijfhoek als buffer tegen de geallieerden én in de summer of love kusten vele Oostendenaren er hun eerste liefje. De enige standvastige getuige? De immense muren van het fort zélf. Stad Oostende laat die eeuwenoude muren nu letterlijk spreken met een nieuwe permanente tentoonstelling.

20 verhalen op 20 locaties

Wie dicht genoeg bij de stenen gaat wandelen, hoort bekende en minder bekende stemmen zachtjes fluisteren wat er allemaal gebeurde doorheen de jaren. In totaal kun je luisteren naar twintig verhalen op twintig locaties in de onderbuik van het fort. Elk luisterpunt is aangeduid met een felgekleurde lichtprojectieOnzichtbare audiostralen sturen heel gericht verhalen tot in de oren van de bezoeker. Je hoort het gefluister tot op exact één meter afstand van de muur.

In kindertaal

Ontdek hoe het fort ontstond, leer meer over de vijfhoekige structuur of geniet van leuke wist-je-datjes (wist je bijvoorbeeld dat het spookt in het fort, met dank aan de 500 Britse soldaten begraven onder de bakstenen?). Elk verhaal duurt ongeveer een minuut en is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Voor kinderen werden de verhalen een tikkeltje ingekort én aangepast naar kindertaal. Voor de Nederlandse stemmen werd gebruik gemaakt van de couleur locale van Oostende. Heidi Lenaerts sprak de Nederlandse kinderversies in.

PRAKTISCH

Wanneer? Alle dagen open, behalve op maandag
Waar? Het Fort Napoleon ligt op de Oosteroever aan de Koninklijke Baan N34 Oostende- Knokke. Volg de signalisatie. GPS-coördinaten: 51.141974 °N 2.56596 °E. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Wie? Het hele gezin
Tickets: Volwassene: € 9 – Kind (6-12 jaar): €7 – Kind (-6 jaar): gratis, tijdelijke expo: betalend vanaf 3 jaar.

Alle info vind je hier.

MEER LEUKE UITSTAPJES:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content