©GettyImages

‘Geld? Dat haal je toch gewoon uit de muur?’ Zó leer je je kinderen hoe het écht in elkaar zit

Hoe zorg je dat je kind de waarde van geld leert kennen en beseft dat het niet aan de bomen groeit – of uit de muur komt? En hoeveel zakgeld geef je je kind? Wij vroegen het aan deskundige Nathalie Van Wingerden.

Nathalie Van Wingerden, mede-oprichtster van de online community How 2 Spend It: “Een goede financiële opvoeding was vroeger uiteraard ook nodig, maar omdat onze kinderen in een snel veranderende wereld opgroeien, is het aanleren van de waarde van geld en hoe je er verstandig mee omgaat nu nog een pak belangrijker. Reclame en social media spelen een steeds grotere rol en dus ook de vraag: hoe herken ik de financiële verleidingen ervan? Nog een verschil met vroeger: toen werden we ook vaker écht geconfronteerd met geld. Als mama met muntgeld betaalde, wisten we dat de aankoop niet zo duur was. Haalde ze een cheque boven, dan ging het vaak om een duurdere aankoop. Nu we zo goed als alles met de bankkaart betalen, krijgen kinderen dit niet meer mee. Tien of honderd euro uitgeven? Het blijft dezelfde handeling. Kaartje in de gleuf en enkele tellen later heb je het gevraagde bedrag al in je handen. Zo simpel is het. Maar om welk bedrag het precies gaat, gaat daardoor ook sneller verloren. Wist je dat nog 13 procent van de tieners denkt dat geld onbeperkt uit de automaat komt? Ook dat hebben we te danken aan het bankkaartensysteem.”

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind zakgeld geven?

Zes jaar is de perfecte leeftijd om met zakgeld te beginnen. Op deze leeftijd leren ze lezen, tellen en rekenen. Ook kunnen ze vaak dan pas briefjes en munten van elkaar onderscheiden.

Enkele zakgeldtips:

– Spreek samen met je kind af waar het zakgeld voor bedoeld is. Alleen voor cadeautjes of speelgoed? Of mag er ook snoep mee gekocht worden?

Geef zakgeld altijd op een vast tijdstip en wijk daar nooit van af. Zo leert je kind een vaste periode te overbruggen met het geld. Het is belangrijk om als ouder een betrouwbare financiële partner te zijn.

– Opteer voor wekelijks zakgeld in plaats van maandelijks. Een maand is een erg lange tijd voor een kind om te overbruggen.

– Geef nooit zomaar extra zakgeld tussendoor. Als je extra’s geeft, wordt het idee van ‘een periode overbruggen’ tenietgedaan.

Wat is het belang van zakgeld?

“Door je kind zakgeld te geven en het zijn wensen zelf te laten bekostigen, help je hem sneller een besef te krijgen van de waarde van geld. En met wat zakgeld in de spaarpot is je kind onbewust bezig met rekenen. Hoelang moet ik sparen voordat ik een doos LEGO of een nieuw Playstationspelletje kan kopen? En als ik die vijftig euro geef, hoeveel krijg ik dan terug? Zakgeld leert je kind ook dat je niet alles meteen kunt hebben. Je kunt maar voor één ding sparen en je kunt geld ook maar één keer uitgeven. Er moeten prioriteiten gesteld worden, en keuzes gemaakt. Dankzij zakgeld bereid je je kind voor op financiële zelfstandigheid.

Hoe stimuleer ik mijn kind om te sparen?

“Het is belangrijk dat kinderen oefenen met sparen. Grote uitgaven zullen ze later ook moeten plannen. Je kunt je kind leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven, voor leuke en minder leuke dingen. Sparen stimuleer je ook door je kind zelf doelen te laten stellen. Wil je kind graag dit ene computerspelletje? Laat hem of haar er dan voor sparen. Een spaarpot is een goede manier om te starten. Kinderen vinden het leuk om te zien dat een bedrag groeit. Het motiveert om verder te sparen. Is je kind al wat ouder, dan kun je samen een kinderspaarrekening openen.”

Mijn kind wil een eigen bankkaart. Vanaf welke leeftijd kan dat?

“Het zesde leerjaar is het ideale moment om voorzichtig met die eigen bankkaart te beginnen. Net voordat zoon of dochter naar de middelbare school gaat. Op die grote nieuwe school worden ze ongetwijfeld met nog meer financiële verleidingen geconfronteerd. Goed om vooraf al even te oefenen. Hoe werkt een bankkaart? Waar moet je op letten? Maak ook goede afspraken zodra je kind een eigen bankkaart op zak krijgt. Bijvoorbeeld: alle aankopen boven de tien euro worden eerst thuis besproken. Zorg er ook voor dat er niet al te veel geld op de bankrekening van je kind staat. Zet zo nu en dan een bedrag over naar zijn of haar spaarrekening.”

Kinderen en geld: de cijfers

– 9 op de 10 ouders praten met hun kinderen over geld

– 5 procent van de ouders praat nooit over geld

– De helft van de kinderen krijgt voor de tiende verjaardag voor het eerst zakgeld. Bijna 1 op 5 krijgt regelmatig zakgeld voor de zevende verjaardag

– De helft van de kinderen heeft op 14 jaar een eigen bankkaart

– Driekwart van de ouders spaart voor de kinderen: 5% doet dat wekelijks, 40 % maandelijks, 5% regelmatig en 24% zonder regelmaat

Hoeveel zakgeld geef je je kind?

Hoe groter de eigen verantwoordelijkheid van je kind, hoe hoger het zakgeldbedrag. Maar als het enkel de bedoeling is dat zoon of dochter kleine dingen als snoep of speelgoed met het zakgeld bekostigt, dan is dit alvast een goede leidraad:

– Van 6 tot 8 jaar: 1-2 euro per week

– Van 9 tot 11 jaar: 2-3 euro per week

– Van 12 tot 14 jaar: 15-20 euro per maand

– Van 15 tot 18 jaar: 20-30 euro per maand

Tekst: Barbara Claeys

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content