Help, mijn kind heeft geen vrienden?!

Plots merk je op een dag: ‘oei, mijn kind heeft geen vrienden’. Je hoeft nog niet onmiddellijk in paniek te schieten. Met deze 3 tips lukt het hopelijk wel om vriendschap te sluiten.

Het hebben van sociale interactie en vriendjes geeft je kind zelfvertrouwen. Maar wat als je kind geen vrienden heeft? Moet je hem dan helpen? En hoe leer je hem best vriendjes maken?

Leren vriendjes maken

Is je kind niet zo populair, dan kun je als ouder drie dingen doen om hem helpen vriendjes te maken. Zo blijkt uit onderzoek van psycholoog Gwen Dewar: extra aandacht besteden aan zijn zelfbeheersing, zijn gesprekstechnieken en zijn inlevingsvermogen.

1. Zelfbeheersing aanleren

Je kunt pas diepe relaties aangaan als je je gevoelens kan beheersen in bepaalde mate. Kinderen moeten dat nog leren. Voor een deel is het kwestie van karakter, maar je kunt er ook invloed op hebben. Het blijkt dat kinderen zichzelf beter leren beheersen als ouders begripvol reageren op hun gevoelens. Zeg dus bij iets kleins niet: ‘Je stelt je aan’, maar ‘Ik zie dat je het vervelend vindt’. Het benoemen van gevoelen aan de hand van de ‘ik merk dat je …’ techniek wordt ook door de FBI toegepast. 😉

2. Vragen en antwoorden

Stap twee is het verbeteren van de gesprekstechnieken. Kinderen kunnen soms na het beantwoorden van een vraag eindeloos door praten. Leer je kind bijvoorbeeld dat hij ook alleen antwoord kan geven op de vraag, en dat hij ook een vraag terug kan stellen. Aan de andere kant moet hij niet alleen vragen stellen, maar ook over zichzelf vertellen. Die gesprekken zorgen voor een gevoel van verbondenheid.

3. Inlevend vermogen

Het inlevingsvermogen van je kind stimuleren is het moeilijkst van de drie tips. Is je kind niet gezegend met een sterk empathisch vermogen? Wanhoop niet! Ook dat kun je voeden. Neem de tijd om samen met je kind naar gezichten te kijken en ze te benoemen. Laat hem gezichten trekken bij bepaalde emoties.Toon hem hoe jij, je partners of andere mensen dicht in de buurt kijken als ze boos, verveeld of geïrriteerd zijn. Het herkennen van gelaatsuitdrukkingen helpt bij het inleven in de gevoelens van anderen.

‘Nee, ik wil alleen spelen’

Je kind wil het liefst van al alleen spelen? Dat is geen reden tot argwaan. Als je peuter of kleuter ontspannen, vriendelijk en sociaal is, is hij er nog niet aan toe om met andere kinderen intensief te spelen. Laat hem maar rustig verder spelen. Op termijn zal hij ook contact zoeken met andere kinderen.

Ruzie maken is niet erg

Het is niet omdat je kind snel ruzie maakt, dat hij geen vriendjes kan maken. Het duidt er wel vaak op dat het kind overprikkeld is. Las meer rustpauzes en regelmaat is en push hem vooral niet te veel om met anderen te spelen. Als de emoties hoog oplopen, zowel bij de dader als bij het  ‘slachtoffer’, troost ze dan allebei en toon hoe ze anders met elkaar om kunnen gaan. Kunnen ze het zelf nog niet onder woorden brengen? Doe het dan voor hen.

Belang in vriendschap

Kinderen absorberen informatie en indrukken als een spons. Als jij aangeeft dat je vriendschap belangrijk vindt, door bijvoorbeeld andere kinderen te laten mee-eten, speelafspraakjes te maken… zal dit een langetermijneffect met zich meebrengen. Begeleid je kind een beetje in de vriendschap. Als ze ruzie hebben, kun je even de tijd nemen om te luisteren wat het probleem is, en leg uit hoe ze er het best mee om moeten gaan. Zo leren ze ook wat het is om een vriend te zijn.

 

Veel succes!

Bron: Ouders Van Nu, beeld: Getty images

Lees zeker ook:

 

Partner Content