Hoe het syndroom van Asperger herkennen?

Het syndroom van Asperger is een ontwikkelingsstoornis die veel overeenkomsten heeft met klassiek autisme. In welk opzicht is het anders, en hoe herken je deze stoornis?

Wat is het syndroom van Asperger?

Het syndroom van Asperger wordt vaak als een vorm van autisme gezien. Kinderen met het syndroom hebben namelijk dikwijls ook problemen met sociale contacten leggen en onderhouden, net als kinderen met klassiek autisme. Ook het interpreteren van gebaren en gezichtsuitdrukkingen van anderen rondom hen zijn moeilijk.

Toch zijn er een aantal verschillen, zoals het moment van het herkennen van de stoornis en bepaalde typische kenmerken.

Oorzaak

Net als bij andere vormen van autisme is de oorzaak niet bekend. Wel lijkt er een genetische factor te zijn, omdat het syndroom of een aanverwant ervan regelmatig vaker in een familie voorkomt. Het kan dus erfelijk doorgegeven worden. Asperger komt niet vaak voor: zo’n 3 op de 10.000 mensen hebben het syndroom.

Diagnose

Kinderen met het syndroom van Asperger zijn vaak bovenmatig intelligent en ontwikkelen zich als baby ‘normaal’. Zo praten ze vaak voor hun tweede verjaardag. Bij kinderen met klassiek autisme is dat vaak niet het geval. Hierdoor wordt Asperger dikwijls pas later ontdekt: als het kind naar school gaat en plots in contact moet komen met een groep.

Kenmerken van het syndroom van Asperger

De specifieke kenmerken van het syndroom van Asperger zijn:

  • Op een gedetailleerde en obsessieve manier bezig zijn met eenzijdige interesses en daar eindeloos over doorbomen of uitwijken.
  • Stressgevoeligheid: kleine veranderingen in structuur kunnen grote paniek veroorzaken.
  • Slechte motoriek: ze bewegen houterig en traag, hebben geen expressief gezicht en praten met een vlakke of monotone stem.

Niet elk kind met het syndroom van Asperger heeft alle kenmerken. Herken je toch veel kenmerken bij je kind en heb je het gevoel dat er iets aan de hand is? Maak een afspraak met je huisarts en deel je bezorgdheden.

Bron: Ouders Van Nu, beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content