Is jouw kind hoogsensitief?

1 op 5 Vlaamse kinderen is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte, maar wat is het dan wel?

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte. Je zou eventueel kunnen zeggen dat het een karaktereigenschap is waarbij men heel gevoelig is aan dagelijkse prikkels zoals geluiden, geuren en licht. Hoogsensitieve kinderen beleven dit heel intens. 1 op 5 Vlaamse kinderen zou hoogsensitief zijn.

Is mijn kind hoogsensitief?

Eigenschappen die bepalen of een kind hoogsensitief is, zijn:
–    denkt veel
–    is perfectionistisch
–    heeft oog voor details
–    fantaseert veel
–    is snel ontroerd
–    houdt van een rustige omgeving
–    heeft een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel
–    heeft een sterk inlevingsvermogen
–    is voorzichtig in nieuwe situaties
–    is snel overprikkeld
–    is zorgzaam
–    voelt gevoelens van anderen aan

Hoe een hooggevoelig kind opvoeden?

Hét hoogsensitieve kind bestaat niet! Voor elke ouder is het dan ook anders. Toch zijn er wel een richtlijnen die ervoor zorgen dat de opvoeding van een hoogsensitief kind makkelijker verloopt. Hierbij alvast enkele tips:
–    Verandering is geen evidentie voor hoogsensitieve kinderen. Geef hen dan ook de tijd om zich hierop voor te bereiden én hieraan aan te passen.
–    Vermijd druk! Te veel moeten en enorme tijdsdruk is niet goed voor je kind.
–    Laat je kind doen waar het goed in is. Hooggevoelige kinderen zijn vaak heel creatief: laat ze zich daarin dus uitleven.
–    Zorg voor voorspelbaarheid. Zorg voor een dagelijkse vaste structuur en sta stil bij veranderingen. Probeer chaos zoveel mogelijk te mijden.

Meer weten over hoogsenstiviteit?

Op hoogsensitiefopvoeden.be vind je een heleboel info om je kind te begeleiden, maar je  vind er ook getuigenissen van andere ouders en kinderen én tips van experts om met hoogsensitiviteit om te gaan.

Boekentips

Hoogsensitief opvoeden. Ontdek en versterk de talenten van je kind.

Een boek over hoogsensitief opvoeden dat je een inkijk geeft in het hoofd van je gevoelige kind. Met veel anekdotes van andere ouders en kinderen en tips voor rust en regelmaat.

Uitgeverij Lannoo – € 19,99

Ik prik

Dit voorleesboek voor kleuters over hooggevoeligheid gaat over Egel, voor wie het soms te veel, te druk, te luid wordt. En net dan komt er een feest aan en dat vindt hij geen pretje…

Uitgeverij Lannoo – € 17,99

Lees ook:

 

Partner Content