Kindertheater-seizoen: deze 7x stukken wil je zéker niet missen

Hoera, het nieuwe theaterseizoen staat in de startblokken! Zin om met je kind een heus spektakel op de planken mee te maken? Dan zijn hier alvast een paar leuke kleppers uit het aanbod!

Je kind heeft een behoorlijke portie fantasie en is zelf ook niet vies van een verkleedpartijtje of een zelfverzonnen stukje spektakel? Dan is kindertheater misschien wel iets voor jullie. Wat dat betreft hebben zit je in Vlaanderen trouwens gebeiteld, want naast een uitgebreid gamma aan innovatieve en multimediale voorstellingen voor volwassenen, wordt ook er ook voor een jeugdig publiek naarstig out of de box, maar wel óp de planken gedacht.

Kinder- en jeugdtheater: 7 x niet te missen

Huist er in het hoofd van je kind nog aardig wat jeugdige onschuld en een portie verbeeldingskracht, dan is het betoverende poppenspel van Theater FroeFroe of de schattige voorstellingen van het Gentse 4Hoog misschien wel iets voor hem of haar. Zijn je kinderen al wat ouder en rijp om spelenderwijs in contact te komen met de hete hangijzers van een moderne maatschappij in verandering? Dan hebben de jeugdgezelschappen BRONKS of fABULEUS vast wel iets in de aanbieding.

Nog wat meer inspiratie nodig? Dan zijn hier alvast een paar van de leukste voorstellingen uit het aanstormende seizoensaanbod!

1. Mist (5+) – Het Wolk

Met een creatieve voorstelling en een dorp vol dozen, herinneringen en troost, maken theatermaaksters Sarah Van Overwaelle en Lize Pede het thema van scheiden en ruzie bespreekbaar voor jonge kinderen met warme beelden, regen en wind. Voor iedereen die weet dat weggaan en gemis verdomd lastig zijn.

Voor meer info, speeldata en tickets: kijk hier

2. Luid (3+) – Tout Petit

Je kind houdt van wel van een stukje muziek en is bovendien niet echt tuk op té lang stilzitten? Dan is ‘Luid’ ideaal: op het podium bij Tout Petit dit seizoen immers niets meer of minder dan een gigantische installatie vol bomen met buizen, takken met trechters en vrouwen die ze bespelen met tenen, hoofden en vingers. En als je er heel, héél goed naar luistert, worden de klanken muziek en de installatie een instrument.

Onder andere te zien op het familiefestival Rode Hond in Leuven op 26 en 27 oktober in ‘t STUK in Leuven. Voor meer info en tickets: kijk hier.

3. BUZZ – Kopergietery, KGbe & Arsenaal/Lazarus

Voor de iets oudere kinderen bewerkte theatermaakster en actrice Charlotte Vandermeersch voor het komende seizoen de bejubelde debuutroman ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?’ van de Noorse schrijver Johan Harstad. Het resultaat? Een totaalbeleving in woord, beeld en geluid over een paar van de meest essentiële thema’s in het leven: identiteit, tegenslag, worden wie je wilt, liefde en niet te vergeten: het verliezen van liefde. Dat alles, maar dan in een kinderjasje.

Van 6 november 2019 tot 8 februari 2020. Voor meer info en tickets: kijk hier

4. Doe de groeten aan de ganzen (6+) – hetPaleis & De Nwe Tijd /Freek Vielen

Nog zo’n groot thema wordt op een warme en uiterst knusse manier aangesneden in de nieuwste voorstelling van Freek Vielen in samenwerking met hetPaleis, namelijk De Dood. Precies één jaar geleden ging de hond van broer en zus dood. En dus vieren die nu feest. Net als de limonade is ingeschonken en de taart is aangesneden, staat die zelfs in levenden lijve voor de deur. Hartverwarmend én hartverscheurend tegelijk.

Van 19 januari tot 16 februari 2020. Voor meer info en tickets: kijk hier

5. KILLIE BILLIE (8+) – Theater FroeFroe

Op een dag komt de crash. Mama en papa gaan uit elkaar. RudyRUDY, de playmate van Billie, vindt dat wel goed want WeekomWeek-kinderen hebben toch een fijn leven? Alles dubbel: huizen, cadeautjes, en +-vaders en +-moeders, zeven oma’s en opa’s. Maar dan komen de regels: want wat bij mama zó gaat, wil papa zus en andersom, en kinderen die willen toch vooral dat mama en papa gelukkig zijn en vooral: samen? Maar daar kan enkel een bloemenfee en het stuifmeel van de liefdesbloem voor zorgen en dáár wil Billie voor gaan.’ 

Met weinig anders dan de warrige, maar fantasierijke redenering uit een kinderhoofd, kunnen we de nieuwste voorstelling van FroeFroe aan je voorstellen. Alice in Wonderland-gewijs een voorstelling van associatie, verwondering en vooral ook emotie en spektakel. Niet voor sissy’s (maar volgens ons wel écht de moeite).

Van 3 oktober tot 27 december. Voor meer info en tickets: kijk hier

6. Wolk (3+) – 4Hoog

Ook bij 4Hoog vind je dit jaar naar goede gewoonte weer erg toegankelijke voorstellingen voor de allerkleinsten. Deze gaat over hoogvliegers, dromen van blauwe lucht en vliegen … hoger en hoger tot je er eindelijk bent: dat huis in de wolken. De plek waar iedereen wil zijn, toch? Met tekstwerk van o.a. Raf Walschaerts en Frans Van der Aa. Een pareltje om naar uit te kijken.

Van 2 november 2019 tot 26 mei 2020. Voor meer info en tickets: kijk hier

7. Softies (6+) – fABULEUS

Tot slot hoeft er voor een intrigerende voorstelling vol gevoel en verbeelding ook niet noodzakelijk gesproken te worden. Gelukkig zijn er ook voor onze jeugd een aantal voorstellingen waar dans en muziek de basis van uitmaken. Eentje daarvan is ‘Softies’ van fABULEUS: een virtuoze dans- en circusvoorstelling waarin alles draait om kwetsbaar durven te zijn.

Drie acrobaten raken verstrikt in een fysiek spel: ze botsen tegen elkaar op, maar vangen of ondersteunen ook indien nodig. Samen laten ze de grenzen tussen wat ‘stoer’ behoort te zijn, en wat ‘flauw’ is vervagen.

Beeld: Toon Van Gramberen.

Van 11 januari tot 3 april 2020. Voor meer info en tickets: kijk hier

Geïnteresseerd in cultuur of leuke uitjes? Lees dan ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content