Getty Images.

Krokusvakantie: 10x coronaproof tips voor kinderen

Nog geen idee hoe je je kroost nu weer gaat entertainen tijdens deze zoveelste corona-vakantie? Geen nood: want ook in tijden van lockdown zijn er nog heel wat leuke en vooral kidsproof uitstapjes en activiteiten te vinden.

10x coronaproof plezier voor kinderen

1. Filmfestival in-a-box

Ook in tijden van lockdown gaat het JEF filmfestival gewoon door: niet fysiek weliswaar, maar wel online. Nog de hele maand februari kun je via het online platform genieten van de leukste kinder- en jeugdfilms. Om je filmervaring extra leuk te maken, voorziet JEF ook een speciale ‘Bouw-je-eigen-festival-box’ met daarin tal van leuke spullen (denk aan een schminkset, bio-maiskorrels om zelf popcorn te maken, een zaklamp, een bol wol en een 3D-bril) én 12 opdrachten vol filmplezier om uit te voeren.

Bij elke opdracht zit trouwens ook een leuke instructievideo, ingesproken door Ketnetwrapster Gloria Monserez. Zeker doen! 

2. Carnaval door het raam

Helaas, een grote carnavalsstoet vol praalwagens en kilo’s uitgestrooide snoep op het wegdek zit er dit jaar niet in. Toch kun je ook in je eigen kleine bubbel wel degelijk een mini-carnavalsparade opvoeren. Trek eens naar zee en zet in Blankenberge de zoektocht in naar de zeven knotsgekke raamschilderingen die daar speciaal voor carnaval werden aangebracht.

Vergeet ook zeker niet langs het Infopunt Toerisme van de stad te passeren: daar haal je jouw persoonlijke map met vragen op voor een heuse carnavalsspeurtocht door de stad. Wie alle vragen goed oplost, ruilt z’n formulier daarna in voor een fijne verrassing!

3. Theaterwandeling in het bos

Je kind houdt wel van een sprookje of een goed verhaal, en is ook niet vies van een avontuurlijke wandeling door het bos? Dan is de theaterwandeling ‘De vos … in het bos’ misschien wel wat voor jullie. De wandeling loopt op 12 verschillende locaties in Vlaanderen en neemt je aan de hand van QR-codes mee op een wonderlijke speurtocht van een hongerige vos op zoek naar eten. Bij elke QR-code die je tegenkomt in het bos hoort een leuk verhaaltje.

Voor meer info: neem een kijkje op Uit met vlieg

4. Op zoek naar street art in de stad

Op wandel in de stad kan leuk zijn. Maar wat je wandeling deze krokusvakantie nog leuker maakt? Een zoektocht naar graffiti, grote muurschilderingen en andere verborgen street art parels bijvoorbeeld. De handige Antwerp Musuem App neemt je mee op pad en brengt je moeiteloos tot bij de leukste kunstwerken in alle uithoeken van de stad. In de regio Berchem gaat al die straatkunst trouwens gepaard met een leuke zoektocht voor kinderen. Een map downloaden doe je hier.

Niet zo’n fan van street art, maar wel van ridders en geschiedenis trouwens: kies dan voor de gloednieuwe archeologieroute in de app. Als een heuse teletijdmachine neemt die je mee langs 16 locaties in Antwerpen met een archeologisch verhaal. Hoorspelen, interviews, animaties, puzzels en historisch beeldmateriaal brengen lang vervlogen tijden weer helemaal tot leven. 

5. Zoeken naar het verloren kabouterdorp

Zijn je kinderen speurneuzen met een levendige fantasie? Dan zijn ze wellicht het ideale testpubliek voor de kabouterwandelroute in Lommel. Vanuit jachthaven de Meerpaal vertrekken daar twee wandelingen – een buggyproof kleuterroute van 2,3 kilometer en een avonturentocht van 6,2 kilometer die je laten speuren naar het verloren kabouterdorp.

Volg de zwarte hoedjes dieper en dieper het bos in en ga bij alle gouden hoedjes op zoek naar een opdracht. Wie alle opdrachten volbrengt vindt de weg naar het vervloekte kabouterdorp en redt het lieve volkje uit de klauwen van een boze tovenaar.

Voor meer info: neem een kijkje op de website van Toerisme Lommel

6. Krokuskriebels in het museum

Grootschalige evenementen zijn afgelast, maar wat je gelukkig nog wel kan doen is er met je kids op uit trekken naar een van de vele musea in ons land voor een leuke kunstzoektocht of een interactieve expo. Ga ‘s nachts op pad door de donkere gangen van het Modemuseum met enkel een map en een zaklamp of spreek de verbeelding van je kids aan en trek naar het Imaginaire Museum in het citadelpark.

Daar zette het Gentse S.M.A.K. immers een heel bijzondere ‘expo’ in openlucht op touw: eentje waar je aan de hand van QR-codes op de bomen verhalen over kunstwerken die je enkel kan zien in je hoofd tot leven wekt.

Nacht in het modemuseum, op donderdag 18 februari 2021 van 18 uur tot 21 uur. Voor meer info: neem een kijkje op de website

7. Smikkelen in de stad

Meer zin in een interactieve wandeling op culinair gebied? Dan moet je deze krokusvakantie in Leuven zijn. Elke zaterdag en zondag neemt de Stadswandeling je mee langs de lekkerste takeaway-adresjes van de stad: van een heerlijke kaneelkoek of een muffin met bosbessen voor de kids tot een heerlijke koffie voor jou.

Alle hapjes en drankjes die je onderweg aangeboden krijgt, koop je aan de democratische prijs van € 5. Onderweg krijgen jij en je bubbel ook nog een paar leuke opdrachten, weetjes en quizvragen voorgeschoteld. Coronaproof plezier verzekerd! 

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op de website

8. Wintergeheimen in de plantentuin

Ook in de sprookjesachtige plantentuin van Meise kun je deze krokusvakantie terecht voor een wonderlijke speurtocht. Ameryllo is de koning van Botanië. Hij woont in het Kasteel in de Plantentuin en heerst over alle bloemen, planten en bomen in het plantenrijk. Speciaal voor jullie komt hij uit zijn warme kasteel om de wintergeheimen van zijn rijk te laten zien. Pik de zoektocht op aan de kassa.

Speciaal voor ‘krokuskriebels’ voorziet de plantentuin trouwens ook 50 leuke ontdek- en doe-kistjes met spelletjes, opdrachten en activiteiten. Speel een rondje bosdomino, knutsel een pindamatje in elkaar of trek op luisterwandeling in de tuin. 

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op de website

9. Escape into nature

Een echte escape room boeken zit er voorlopig nog niet in. Een spel spelen te midden van de vrije natuur gelukkig wel. ‘Escape into nature’ is een interactief natuurspel waarbij je met het hele gezin puzzels en raadsels kunt oplossen en samen uitdagingen kunt aangaan. Tijdens de tocht worden jullie ondergedompeld in de prachtige natuur van de Achterste Hostie in Kaulille. De route is trouwens ook geschikt voor kinderwagens – tenminste als je bij één stukje een klein omweggetje neemt.

Nog tot 14 februari in de achterste Hostie in Kaulille. Voor meer info neem een kijkje op Uit in Vlaanderen

10. Theater aan huis

Tot slot zit ook theater kijken in een schouwburg er nog niet onmiddellijk in. Maar ook hier niet getreurd, want speciaal voor corona toverde theaterhuis KOPERGIETERY de bruisende circus- en geluidsvoorstelling ‘Murmur’ om tot een digitale variant. Wie een kaartje koopt, krijgt een out-of-the-box geluidsvoorstelling compact aan huis geleverd. Opgelet wel: de ervaring begint op het moment dat je de voordeur opendoet. Zorg er dus voor dat alle oren helemaal klaarstaan. 

Voor meer info over de voorstelling en een ticketje: neem een kijkje op de website van De KOPERGIETERY

Meer coronaproof tips voor (mensen met) kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content