Getty Images

Logeerpartijtje houden: zo wordt het een groot feest

Een logeerpartijtje is iets waar bijna elke kleuter dol op is: vriendjes uitnodigen, leuke spelletjes spelen, wat langer opblijven … Hoe zorg je er als ouder voor dat alles vlot verloopt en dat de kleintjes de tijd van hun leven hebben? Enkele tips.

Tips voor een onvergetelijk feest

Een logeerpartijtje gepland voor de verjaardag van je kleine spruit of een andere leuke gelegenheid? Dan wil je natuurlijk dat het een onvergetelijke avond wordt en er zo weinig mogelijk verkeerd loopt. Als je onze tips in het achterhoofd houdt, wordt het vast een spetterend feest!

1. Communiceer duidelijk met de ouders

Licht de ouders van al de kleine gasten van je kind goed in op voorhand. Stuur een mailtje, bel eens rond of spreek hen aan bij de schoolpoort. Maak een lijst met de telefoonnummers van de ouders zodat je ze – eventueel bij een noodgeval – snel kunt bereiken.

Voorzie ook een lijstje met zaken die de kinderen best meenemen (een pyjama, hun tandenborstel, een knuffel …) en zorg er op jouw beurt voor dat je op de hoogte bent van bepaalde speciale aandachtspunten (gaan de kinderen al zelfstandig naar het toilet, heeft iemand last van nachtmerries, wie slaapt het liefst met een nachtlampje …)

2. Nodig niet té veel gasten uit

Je kleuter zou misschien wel heel zijn klasje willen uitnodigen op zijn logeerpartijtje, maar dat is logistiek gezien misschien niet de beste keuze. Leg hem uit dat een sleepover veel gezelliger is met een paar vriendjes en bedenk vooraf hoeveel kinderen je maximaal te slapen wilt/kunt leggen.

Maak eventueel samen met je kind leuke uitnodigingen op papier of stel samen een tof mailtje op. Probeer er in de mate van het mogelijke voor te zorgen dat hij de uitnodigingen niet voor de ogen van de rest van zijn klas uitdeelt, want dat kan soms jaloezie en andere vervelende situaties uitlokken.

3. Voorzie voldoende activiteiten

Kleuters zijn onvoorspelbaar, maar je maakt op voorhand toch best een schema om de boel een beetje geregeld te houden. Wanneer spelen jullie (gezelschaps)spelletjes? Wanneer maken jullie popcorn en begint de film? Wordt er nog een verhaaltje voorgelezen? En, een moeilijke: wanneer is het bedtijd?

Leuke ideeën die altijd scoren op een logeerpartijtje: karaoke, een spelletje op de Wii (of games op een andere console; zorg wel voor multiplayerspelletjes waarbij zoveel mogelijk kinderen betrokken worden), slijm maken, koekjes bakken, ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ … Of houden jullie gewoon een gezellige filmmarathon?

4. Maak plaats

Bepaal op voorhand de plaats waar de sleepover doorgaat en pas die omgeving aan: een bende kleuters kan soms een wervelwind zijn ;-). De meeste ouders kiezen voor de woonkamer, omdat je daar makkelijk een oogje in het zeil kunt houden. Bovendien is daar meestal ook voldoende plaats.

Welke ruimte je ook kiest: zet breekbare voorwerpen altijd op een veilige afstand, schuif voldoende matrassen tegen elkaar, voorzie veel gezellige dekentjes en kussens en versier de kamer eventueel met kerstlichtjes, vlaggetjes of andere feestitems.

5. Zorg voor wat extra toiletgerief

Een kleine tip, maar geen onbelangrijke (wij spreken uit ervaring): voorzie extra toiletgerief. Wedden dat minstens één kindje zijn tandenborstel bijvoorbeeld niet bij heeft? Je kunt natuurlijk z’n ouders opbellen, maar een reservetandenborstel bij de hand hebben is eens zo makkelijk.

6. Hou de ochtend simpel

Je hebt misschien de neiging om ook van de ochtend nog een feestje te maken met allerlei activiteiten, maar meestal zijn de kleuters de volgende ochtend nog moe van de wilde avond ervoor. Zet nog wat tekenfilms op, ontbijt samen en that’s it. Voorzie wel wat boekjes om vroege vogels rustig bezig te houden tot de andere kinderen wakker zijn.

Je hoeft ook echt geen groot ontbijtbuffet klaar te zetten: wat ontbijtgranen zijn dikwijls meer dan voldoende. Of bak een paar pannenkoeken of verloren brood: ook echte winners. Spreek ook op voorhand een duidelijk uur af (vanaf) wanneer de ouders hun kroost mogen komen oppikken. Zo ontstaat er zeker geen verwarring op de dag zelf.

Meer doe-tips voor je kleuter:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content