12x de mooiste prentenboeken voor in de kinderboekenkast

Voorlezen en verhaaltjes bij prenten verzinnen, stimuleert niet alleen de fantasie en het inlevingsvermogen van je kind, het kan voor jullie beiden ook een erg innig momentje zijn. Deze nieuwe wondermooie prentenboeken maken het traditionele voorleesuurtje nóg mooier.

De wetenschap wijst het uit: voorlezen is erg goed voor de ontwikkeling van je kind, zelfs al is dat kind inmiddels oud genoeg om zelf te lezen. Het voorgelezen worden stimuleert immers niet alleen de concentratie en het inlevingsvermogen van je uk, het werkt ook rustgevend, verrijkt de woordenschat, draagt bij tot een toename van het zelfvertrouwen en versterkt bovendien de relatie tussen jezelf en je kleine luisteraar.

Ondanks alle high tech-mogelijkheden toch maar dat ouderwetse voorleesmomentje inlassen voor het slapengaan, dus? Dat dachten wij ook! Met deze 10 prentenboeken kan dat innige ritueel alvast niet meer stuk.

10x de mooiste prentenboeken van het moment

1

Op een koude winternacht

Op een koude winternacht, zijn een paar witte vlokjes te zien tegen de donkere hemel. Sneeuw! De wereld raakt bedekt door een witte deken. En in die sneeuw spelen twee hazen haasje-over, een vos sluipt door de struiken, een muis zoekt restjes voer onder het vogelhuisje in de tuin. De vorst tekent ijsbloemen op het raam.De schoonheid van zo’n winternacht is gevangen in dit prentenboek, zodat ook jouw kind dat de hele nacht sliep ervan kan genieten. Vanaf 4 jaar.

Jean E. Pendziwol & Isabelle Arsenault, poëtisch vertaald door Bart Moeyaert /Uitgeverij Querido. (2020) € 16,99. Koop het hier.

2

Hoe maak je een vogel?

Haal diep adem en neem de tijd.
Het maken van een vogel moet je niet haasten.

Veren en botten? Schelpen en stenen?
Wat heb je nodig om iets te maken dat zal zweven op de wind?

Maak samen met de bekroonde schrijfster en illustrator Meg McKinlay en Matt Ottley een fantastische vlucht van de verbeelding.
Soms kunnen een vleugje magie en een standvastig hart iets heel kleins veranderen in pure tovenarij. Vanaf 4 jaar.

Meg McKinlay en Matt Ottley/ Uitgeverij Infodok. (2020) € 16,99, koop het hier.

3

De rijke uren van Jacominus Gainsborough

Er wordt een konijntje geboren. Hij heet Jacominus. Hij is klein en door een val van de trap loopt hij mank. Nee, de held van dit boek is niet de sterkste of de grootste. Hij is misschien zelfs een beetje zwakker dan de anderen, als je goed kijkt. Maar hij heeft wel een dijk van een naam en leert langzaam dat groot en sterk zijn niet alles is wat het leven te bieden heeft. Een poëtisch en dromerig boek naar ieders hart.

Rebecca Dautremer, Davidsfonds/Infodok. (2018), €19,99. Koop het hier.

4

Vandaag voel ik me… : een ABC van gevoelens

Het grote boek der gevoelens: op elke linkerpagina prijkt een mooi versierde letter in groot kapitaal. Aan elke letter wordt een – niet altijd even simpel – gevoel gekoppeld. Dát en een poëtische tekening die de emotie moet schetsen. Erg leuk om een paar eerste inzichten op te doen wat betreft onze complexe menselijke gevoelswereld.

Madalena Moniz, Querido kinderboeken. (2018), €15,50. Koop het hier.

5

Het meisje dat nevel weefde

Roos is een bijzonder meisje: met mist en nevels weeft ze mistgordijnen en nevelsluiers die voor iedereen alles bedekken wat pijn doet. Gevoelens van eenzaamheid en melancholie worden met de ‘mantel der liefde’ bedekt. Een probleem echter: de mistspinsels zijn vluchtig en verdwijnen snel. Daarom moet er telkens opnieuw nevel gevangen en bewerkt worden. Een dromerige en poëtische vertelling met een bijzonder mooie boodschap. Een prachtige manier om kinderen te leren omgaan met pijn, afscheid en verdriet.

Agnès de Lestrade, De Eenhoorn. (2019), €22,50. Koop het hier.

6

De berg

Een vrachtwagenchauffeur is op weg door de bergen. Hij moet zijn rit even onderbreken voor een kleine poep-pauze, en raakt in de wildernis van de bergen zijn weg kwijt. De weidse omgeving van de berg krijgt echter op een aparte manier vat op hem en een wondere wereld der natuur zoals hij die nog nooit ervaarde openbaart zich aan hem.

Carmen Chica & Manuel Marsol, Boycott. (2018), €19,95. Koop het hier.

7

Ik ben heel veel liefde

Luna is een kind van mama. En van papa. Mama en papa houden heel veel van elkaar en daarom is Luna er gekomen. Een jaar voor Luna kwam kusten ze en werden ze verliefd, maar zou Luna er ook geweest zijn als mama papa niet was tegengekomen? Een mooie vertelling die liefde, identiteit en familiewortels bevraagt.

Wally De Doncker, Davidsfonds/Infodok. (2017), €16,99. Koop het hier.

8

Heb jij misschien Olifant gezien?

Een jongen speelt verstoppertje met een olifant. De olifant waarschuwt hem wel op voorhand, want hij kan het héél erg goed. En dat blijkt te kloppen ook: de jongen telt tot tien en telkens opnieuw blijkt de olifant onvindbaar, terwijl de kolos voor de lezer wel degelijk erg zichtbaar in beeld zit. Een hilarische vertelling met prachtige prenten.

David Barrow, Gottmer. (2017), €14,99. Koop het hier.

9

Zeezucht

Vanaf het moment dat Jonas als kind de zee ziet, weet hij het zeker: het water is zijn huis. Hij wil er niet gewoon op varen of in zwemmen, maar hij wil echt één worden met de onderwaterwereld. Met tal van bizarre constructies en uitvindingen probeert hij zijn droom waar te maken.

Marlies van der Wel, Rubinstein Publishing Bv. (2017), €18,50. Koop het hier.

10

Mijn oma is van peperkoek en mijn opa ruikt naar chocola

Een voorleesboek waarin je kennis maakt met de gekste, coolste, lenigste, raarste maar ook liefste oma’s en opa’s.

Evelien De Vlieger en Sabien Clement, Lannoo. (2019), €22,99. Koop het hier.

11

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

In een bos wacht een Afrikaanse jongen in de nacht op het ritueel dat van hem een man moet maken. Hij moet twee totems kiezen: hij kiest voor een neushoornvogel en een tijger. De eerste moet hij vangen de tweede doden. De tekst nodigt (zoals elk boek van Peter Verhelst, trouwens) uit tot een tweede, derde, vierde … lezing. Het tekenwerk van Cneut is naar goede gewoonte magnifiek.

Peter Verhelst en Carll Cneut, De Eenhoorn. (2015), €26,95. Koop het hier.

12

Ik zie jou, zie jij mij?

Op een groot plein midden in de stad trekt een dag zich voorbij: ook levens en mensen kruisen er de paden. Een oude vrouw denkt aan haar leven op een bankje onder de oude lindeboom. Een man loopt langs en fantaseert over de vrouw naar wie hij op weg is. In een bakfiets slaapt een peuter en ergens zwemt een vis angstig rond in een glazen bokaal. Wat speelt er zich af aan de binnenzijde van het hoofd van al die mensen die elkaar zowaar bijna tegen het lijf lopen, maar dat misschien niet eens zien? Een mooie versprokkelde vertelling van hoe het is om mens te zijn.

Siska Goeminne en Alain Verster, De Eenhoorn. (2015), €16,50. Koop het hier.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content