©iStock

Op citytrip met je kind naar Berlijn

Weinig grote steden zijn zo kindvriendelijk als Berlijn. De Duitse stad barst van de interactieve musea en leuke attracties die voor een groot deel gezinstickets of kortingen voor kinderen aanbieden. De wijken in het centrum beschikken over rustige parken en speeltuinen waar je kinderen zich heerlijk kunnen uitleven.

Ter land, ter zee of in de lucht?

In een stad als Berlijn kun je blijven wandelen, al zijn de meeste kinderen daar niet zot van. Geen wandelfans? De stad bekijken gaat ook makkelijk op de fiets. Zo organiseert Baja Bikes fietstours door Berlijn, speciaal voor kinderen.

Of wat dacht je van een Trabi Safari? Tijdens een rondrit in een oude Trabant, hét vervoermiddel in de DDR, vertelt een gids via de radio over de highlights van de stad. Extra leuk voor de kinderen: de Trabi’s hebben de leukste kleurtjes of dierenprints.

Vermoeide voeten van het wandelen? Maak dan een boottocht over de Spree. Laat je kinderen raden welke beroemde gebouwen ze zien vanaf de rivier.

Midden in de stad kun je met een luchtballon tot grote hoogte stijgen. Vanuit de ballon heb je een prachtig uitzicht over het centrum en ver daarbuiten.

Daarnaast reizen kinderen tot en met 5 jaar gratis met het openbaar vervoer – zo handig!

De leukste doe-tips!

Allemaal beestjes

 • Meer dan 5000 exotische vissen midden in Berlijn? Ja! Duik in de onderwaterwereld bij het Aquadom & Sea Life: een enorme, cilindervormige vissenkom waar je met een lift doorheen kunt. Dit aquarium is met een hoogte van 16 meter en een doorsnede van 11,5 meter een indrukwekkend bouwwerk.
 • Meer dieren zien? Breng dan een bezoek aan de Berliner Zoo, de oudste dierentuin van het land. Deze zoo werd wereldberoemd door onder meer ijsbeer Knut en panda Bao Bao. Maar ook zonder deze, ondertussen overladen, publiekstrekkers, blijven er ruim 1500 diersoorten over om je aan te vergapen.

Musea

 • Labyrinth Kindermuseum: een echt speel- en doemuseum. Zo’n beetje alles is toegestaan: voelen, springen, klimmen, kneden, ruiken, rennen, luisteren, kijken, vragen, schreeuwen, denken en gewoon relaxen.
 • MACHmit! Museum für Kinder: onderzoeken, evalueren, leren en spelenderwijze ontdekken.
 • Legoland discovery center: van LEGO nagemaakte Berlijnse gebouwen.
 • Computerspelletjesmuseum: hier vind je een van de grootste collecties computerspelen ter wereld waar je natuurlijk ook naar hartenlust mee kunt spelen.

Groene oase

 • Wannsee, één van de grootste en mooiste meren van Berlijn. Zoek een plekje langs het water of strijk neer bij het officiële strandband om te zwemmen, picknicken en zandkastelen te bouwen.
 • Görlitzer Park: groot park met een fijne, tikje alternatieve sfeer. Voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd. (Wienerstrasse)
 • Forckenbeckplatz: hou je niet zo van drukte? Dan is dit kleinere buurtpark een goed alternatief. Voor kinderen is het een speelwalhalla. Bij mooi weer is de waterspeelplaats, met twee water spuitende olifanten, niet alleen voor kinderen een welkome verkoeling. (Eldenaer Strasse 12)

Meer kindvriendelijke adresjes

 • Kindercafés. Een typisch Berlijns fenomeen, want Berlijners zijn gek op kinderen. Denk niet aan kinderkroegen voor jonge alcoholics, maar een relaxte plek waar ouders even kunnen bekomen terwijl hun kinderen spelen met leeftijdsgenootjes. Ballenbakken, zandbakken, klimtorens,…Bijvoorbeeld: Kindercafé Paul und Paula
 • KiiWii is een erg ruim familierestaurant met ongeveer 80 plekken en een heerlijk terras. KiiWii beschikt ook over een groot indoor speelparadijs waar kinderen van 2-12 jaar heerlijk kunnen spelen. Er zijn tunnels, een glijbaan en een ballenbak, maar het hoogtepunt is een Tarzan-touw waaraan kinderen 3 meter kunnen slingeren! Het speelparadijs is afgescheiden van het restaurant door een glazen wand, dus je kunt ze fijn in de gaten houden.
 • Zoek je nog een hotel in Berlijn? Dan raden wij Prenzlauer Berg aan, de meest kindvriendelijke wijk van Berlijn.

Kennen jullie nog leuke adresjes? Laat het ons zeker weten.

Lees ook:

 

Partner Content