Getty Images

Open brief kinderexperts: “Laat álle kinderen voltijds terug naar school gaan op 1 september”

Het Belgian Pediatric Covid-19 Task Force, een groep van kinderartsen en – experts die de belangen van kinderen verdedigt, vraagt in een open brief om van de heropening van de scholen de belangrijkste prioriteit te maken.

Onderwijs op nummer één

In de komende dagen wordt er een beslissing genomen over de heropening van de scholen en hoe de heropstart er voor de leerlingen in België concreet zal uitzien. In de exitstrategie van Covid-19 werd veel geïnvesteerd in de heropstart van de economie waardoor het onderwijs en de noden van kinderen en jongeren pas later aan de orde kwamen.

“Ongewild hebben we als maatschappij de kinderen in ons land hierdoor laten twijfelen over de zin en het belang van onderwijs. Kinderen weghouden van school suggereert bovendien dat de school een onveilige plek is en die onterechte boodschap dienen we zo snel mogelijk te ontkrachten.” Zo staat te lezen in de open brief van de kinderexperts.

2,3 miljoen kinderen en jongeren zijn onze toekomst

Het Belgian Pediatric Covid-19 Task Force: “In België leven meer dan 2,3 miljoen kinderen en jongeren, jonger dan 18 jaar. Zij zijn niet georganiseerd in vakbonden, in politieke partijen of lobbygroepen. Hun stem wordt bijgevolg vaak niet gehoord of niet ernstig genomen. Deze 2,3 miljoen kinderen en jongeren zijn evenwel onze toekomst.

En die toekomst van onze jeugd zetten wij als maatschappij serieus op het spel wanneer we niet dringend en resoluut de kaart van de kinderen en jongeren trekken. De volledige heropstart van de scholen speelt daar een centrale factor in.”

De Task Force – die onder meer gedragen wordt door de Belgische Vereniging voor kindergeneeskunde – schrijft ook dat er uit heel wat wetenschappelijk en epidemiologisch onderzoek blijkt dat voor kinderen en jongeren de gezondheidsrisico’s minimaal zijn en de overdracht van Covid-19 beperkt is. Ze zien dan ook geen enkele medische reden waarom een volledige heropstart van de scholen niet mogelijk zou zijn.

Is de school dan werkelijk zó belangrijk voor kinderen en jongeren?

De Belgian Pediatric Covid-19 Task Force: “Ja. Ja. En nog eens ja! Het gaat bovendien niet enkel om leervaardigheden, feiten- en vakkennis, dingen die spontaan met een school geassocieerd worden. Minstens zo belangrijk zijn de andere functies die een school vervult:

 • de stimulerende, veilige en verbindende omgeving die ze er ervaren,
 • het bieden van dagstructuur en daginvulling,
 • de stimulatie van de motorische ontwikkeling en het spelen,
 • het sociaal contact en sociaal ‘oefenen’ dat kinderen en jongeren op school doen,
 • de ondersteunende rol die een leerkracht kan hebben voor een kwetsbaar kind,
 • de detectiefunctie voor kinderen in nood,
 • enzovoort.

Al deze rollen kunnen veel minder of niet door afstandsonderwijs ingevuld worden. Verschillende onderzoeken toonden reeds de ernstige psychosociale risico’s aan van een schoolsluiting voor kinderen en jongeren, en zeker voor deze uit kwetsbare groepen. Kinderen en jongeren met mentale gezondheidsproblemen en andere kwetsbaarheden zoals een precaire thuissituatie of bijzondere leer- en zorgnoden vallen dan immers uit de boot. “

Wat moet er gebeuren zodat alle kinderen en jongeren terug naar school kunnen gaan?

De Belgian Pediatric Covid-19 Task Force: “Ondersteun scholen ten volle om het schoolgaan op een veilige manier te laten verlopen met realistische, verstandige en heldere veiligheidsregels. Overmatige, niet-doeltreffende maatregelen zullen ervoor zorgen dat veel scholen in de praktijk niet aan de normen kunnen voldoen en bijgevolg niet kunnen openen.

De Task Force stelt daarom de volgende algemene hygiënemaatregelen voor op maat van de doelgroep en de context op school:

 • “Geen 1,5 m afstand nodig tussen leerlingen onderling, binnenskamers in hun klasbubbel, en in openlucht binnen hun jaarbubbel (maar wel tussen leerlingen en volwassenen en tussen volwassenen onderling)
 • Rationeel mondmaskergebruik voor de oudere leeftijdsgroepen (+12 jaar) zoals algemeen aanbevolen (bijvoorbeeld wanneer in beweging buiten de klas- of jaarbubbel zoals bij het binnenkomen van de school of in de gangen)

De andere hygiëneadviezen blijven vanzelfsprekend onverminderd van kracht:

 • Ziektesymptomen? Thuis blijven en naar de dokter gaan
 • Handhygiëne: regelmatig handen wassen
 • Hoesten en niezen in de elleboog of papieren zakdoek
 • Verluchten op regelmatige basis
 • Schoonmaken van oppervlakken

Voordelen voorop

Een nulrisico bestaat niet, maar de balans tussen de baten en de risico’s van schoolgaan in coronatijden rechtvaardigt het om de kaart van kinderen en jongeren te trekken en te investeren in hun welzijn en toekomst. De kinderen van nu zijn de verpleegkundigen, de ondernemers, de bakkers, de politici en de wetenschappers van morgen. Laat alle kinderen voltijds terug naar school gaan op 1 september. We zijn het hen meer dan verplicht!”

Meer info over het werk van de expertengroep die zich bezighoudt met Covid-19 en kinderen: www.joy-platform.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content