© Getty Images

Prestatiedruk in hobby’s: hoe beperk je die?

Prestatiedruk in hobby’s

Een hobby is een ‘ontspannende bezigheid voor in de vrije tijd; liefhebberij’, zegt Van Dale. Maar is dat wel altijd zo? Ligt de lat in hobby’s soms niet wat hoog? We vroegen aan opvoedingsdeskundige Ilse De Block van De Opvoedingslijn hoe je de prestatiedruk in hobby’s kunt beperken.

Is het oké om de lat hoog te leggen in hobby’s of moeten hobby’s toch vooral ontspanning zijn?

Ilse De Block: “Dat is een thema waarbij ouders en kinderen inderdaad al weleens op zoek moeten naar een evenwicht. Vaak beginnen kinderen eraan omdat ze het leuk vinden, maar merken ze gaandeweg dat er ook prestaties verwacht worden. Ik denk dan aan een training met vervelende oefeningen terwijl je eigenlijk vooral wilt voetballen. Of de theoretische notenleer die je door moet voordat je muziek kunt spelen. Maar voor beide hobby’s is dat oefenen nu eenmaal wel een must. En dat is ook oké.”

Vanaf wanneer is de druk te groot?

Ilse de Block: “Het gedrag van je kind geeft de duidelijkste signalen! Plezier hebben in een hobby is toch wel een belangrijke factor. Dus is je kind ongelukkig of staat het voortdurend op de tippen van de tenen om mee te kunnen? Of geeft je kind zelf aan dat het te veel is? Luister daar dan naar.”

Hoe kun je de druk beperken?

  • “Durf keuzes te maken. Prop de week niet te vol! Zorg ervoor dat je kind(eren) ook nog ‘gewoon’ VRIJE tijd hebben.  Durf ‘nee’ te zeggen wanneer dochterlief naast turnen, en de jeugdbeweging ook nog wil gaan tennissen. Overleg met je kind. Ook daar leren ze uit.
  • Heb genoeg aandacht voor de inspanningen die je kind levert, die zijn belangrijker dan het resultaat.
  • Respecteer ook je eigen grenzen! Budget, tijd, …  Durf je eigen grens aan te geven. Ook hier leren kinderen van. Ze leren rekening houden met anderen, zoals de broer en de zus die ook hobby’s hebben en met budgetten, bijvoorbeeld.”

Moet je kinderen soms wel aanmoedigen?

Ilse De Block: “Het is niet verkeerd om je kind een duwtje in de rug te geven. Niet zelden vertrekt een kind met tegenzin, want die nieuwe spelcomputer lonkt wel heel erg. Of ziet je kind er tegenop weer moeite te moeten doen om aansluiting te vinden bij de groep.

Dat is geen probleem, zolang je ze daarna weer met glunderende oogjes ziet terugkomen. In een hobby zitten ook andere leerscholen natuurlijk: volhouden, doorbijten …  En zeker pubers komen op een leeftijd waarbij hobby’s op kantelen staan. Luister, onderhandel, maar niet onbelangrijk: vermijd ook samen dat alles losgelaten wordt.”

Wat als je kind slecht reageert op uitdagingen?

“Ook als je je kind niet pusht, kan hij weerstand vertonen of zelfs helemaal lijken te ‘bevriezen’. Hij zou de hobby in kwestie heel graag wíllen doen, maar het lúkt hem gewoon niet. Gebeurt dat, en heb je het gevoel dat hij tegen een muur aanloopt? Dan is het belangrijk om na te gaan wat hem tegenhoudt. Misschien is hij te angstig om in een groep nieuwe kinderen terecht te komen, of houdt een leerstoornis hem tegen voor de lessen notenleer.

In die gevallen is goedbedoelde doorgedreven aanmoediging gewoon niet effectief, en misschien zelfs schadelijk. Het is daarom aangeraden om, als je iets vermoedt, goed met je kind te praten en eventueel raad te vragen aan het CLB of een kinderarts of -psycholoog.”

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Zéker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content