Getty Images

Waarom sterrenkijken met kinderen zo interessant is

Het is vandaag World Space Day, een dag waarop onze sterrenhemel wat extra aandacht verdient. Kijk jij weleens omhoog met de kindjes als het donker is? Sterrenkijken is superinteressant! Er valt namelijk heel wat te beleven aan de hemel.

Sterrenkijken: wat heb je nodig?

Wel, eigenlijk alleen je ogen. Al kan een verrekijker of een telescoop ook nuttig zijn. Ook het internet is handig: hier vind je namelijk allerlei nuttige informatie die je kunt gebruiken als amateur-astroloog. Zo kun je bijvoorbeeld zien wanneer het ISS of International Space Station met het blote oog te zien is in jouw regio. Het enige dat je moet doen is hier je woonplaats invullen. Spannend!

Hoe begin je eraan?

De maan is altijd een goed begin. Die kun je namelijk ook zonder apparatuur goed zien. Verder kun je ook vanop elke plek op aarde soms wel vijf andere planeten zien. Dat zijn Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Ze onderscheiden kan aan de hand van hun kleur. Jupiter is crèmekleurig, Saturnus is eerder goudgeel en Mars oranjerood.
Naast de planeten zijn ook de sterrenbeelden aan de hemel te zien. De Grote Beer herken je bijvoorbeeld aan zijn steelpannetjes-vorm.

Sterrenkijken: enkele tips van een expert

Astro-hobbyist Lisa richtte 2 jaar geleden de Facebook groep Sterrenkijken.nu op die mensen met eenzelfde passie bij elkaar brengt. Maar je treft er ook veel jonge ouders die antwoorden zoeken op de vragen van hun geïnteresseerde kroost. Heb jij ook een nieuwsgierige astronaut in spe in huis? Speciaal voor jou geeft Lisa enkele tips:

Met het blote oog is heel wat mogelijk

“Op heldere nachten kan je met het blote oog al heel goed sterren zien”, legt Lisa uit. “Wat wel fijn kan zijn om te gebruiken: een goede verrekijker. Daar kun je net wat betere details mee zien van de maan, zoals kraters. Als sterrenkijken echt iets voor jou is, kun je investeren in telescopen of sterrenkijkers.”

Hou het donker met een rood licht

“Sterrenkijken doe je uiteraard in een donkere omgeving en best buiten. Probeer zoveel mogelijk het licht uit te doen. Gebruik een rood lichtje als je toch binnen iets vergeten bent. Dat zorgt ervoor dat je ogen niet opnieuw hoeven te wennen aan het donker”, geeft de astro-hobbyist als tip mee.

Kies het juiste moment

“Wolken belemmeren het zicht en de luchtdruk kan voor een wazig beeld zorgen,” weet de groepsbeheerder van de sterrenkijken-community. “Daarom gebruiken we een site zoals meteoblue.com, die een heel duidelijk overzicht geeft wanneer je het best sterren kunt spotten. Bovendien geeft de site ook aan welke hemellichamen allemaal zichtbaar zijn.”

Gebruik een app om hemellichamen te spotten

“Ook voor sterrenkijken bestaan er heel wat handige apps. Ze tonen duidelijk de hemellichamen, helpen bij het waarnemen van bepaalde sterren, maar geven ook nuttige informatie over de boeiende sterrenhemel”, stelt Lisa. “Het enige wat je moet doen is de app openen, locatie aanzetten en op de hemel richten. Zo zie je precies waar je naar kijkt. Handige en zelfs gratis apps die populair zijn in onze Facebook-community? SkyEye, Sky map en SkyView.”

Leer van ervaren sterrenkijkers

“Als je merkt dat het iets is om op regelmatige basis te doen, kijk dan eens hoe andere, meer ervaren sterrenkijkers het aanpakken. Op de Facebook-pagina kun je dan ook al je vragen stellen en ervaringen lezen of delen. Je vindt er ook meer informatie over het waarnemen van het heelal of instellen en kopen van een telescoop.

Wil je zelf je waarnemingen delen of meer te weten komen over het heelal? Wordt dan zeker lid van de Sterrenkijken.nu groep op Facebook. Er is geen kennis vereist. Iedereen die enthousiast is en interesse heeft in het heelal en ruimtevaart, is welkom in de groep.

Bronnen: nationalgeographic.nl, sterrenkijken.nu

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content