Vanaf deze leeftijd kan jouw kind zich écht iets herinneren

Vertelt je kleuter mooie verhalen over zijn peutertijd? Neem de tijd om ze vast te leggen voor hem of haar. Vanaf een bepaald ogenblik worden ze namelijk ‘overschreven’ door nieuwe herinneringen. Het is pas op een latere leeftijd dat ze zich bewust anekdotes kunnen herinneren.

Ijzersterk geheugen

Kinderen hebben een goed geheugen. Vaak zelfs een stuk beter dan dat van ons. En dat sterke geheugen ontwikkelt zich al vroeg, volgens onderzoekers. Al in de eerste week van hun leven onthouden pasgeboren baby’s de geur van hun moeder. Na twee maanden herkent een baby, naast zijn moeder, ook stemmen en gezichten van anderen.

Hoe meer het brein van je kind groeit, hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. De meesten onder ons herinneren ons vaag wat kleine details, maar echt grote herinneringen komen pas later.

Onderzoek geheugen kinderen

Onderzoekers in Canada onderzochten dit. Ze onderzochten 140 kinderen tussen de vier en dertien jaar oud en vroegen hen naar hun vroegste herinneringen. Twee jaar later deden ze dit opnieuw. Ook werd er gekeken of de kinderen konden beoordelen hoe oud ze ten tijde van de herinneringen waren. Met de ouders werd vervolgens gekeken of de feiten klopten. Wat blijkt? Quasi alle herinneringen tot ongeveer drieënhalf jaar oud zijn tijdelijk. Herinneringen van de periode daarvoor opbouwen? Dan pak je best regelmatig de camera erbij!

LEES ZEKER OOK: Opvoedtips: welke mag je geloven en welke niet?

Vanaf 10 jaar

Herinneringen zijn pas écht blijvend vanaf de leeftijd van tien jaar, stelt het onderzoek. Tot die tijd worden veel herinneringen ‘overschreven’ door nieuwe gebeurtenissen. Dit proces begint vermoedelijk als je kind een jaar of zeven is en wordt kindergeheugenverlies genoemd.

Van persoon tot persoon

Kun jij je nog wel dingen herinneren van toen je behoorlijk klein was? Volgens de onderzoekers gaat het in dat geval waarschijnlijk om een soort van flashbacks. Dit kunnen wel degelijk echte herinneringen zijn, maar het tijdsbestek klopt niet altijd. Ook is het mogelijk dat ze voortkomen uit verhalen of foto’s, valse herinneringen als het ware. Hoeveel je je nog kunt herinneren van je vroege jeugd, heeft verder te maken met waar je bent opgegroeid en in welke omstandigheden. Als er thuis veel wordt gecommuniceerd, werkt het geheugen vaak beter.

Lees zeker ook:

 

Partner Content