© Getty Images

Veranderen van slaapritme tijdens de vakantie? Geen goed idee!

Tijdens de vakantie hebben we de neiging om het slaapritme van onze kinderen wat te verleggen. De dagen zijn warmer en langer en niemand hoeft de volgende dag vroeg op voor werk of school. Maar is dat wel zo’n goed idee? We vroegen het aan onze slaapexperte Annelies Smolders (Start To Sleep).

De eerste slaapuren zijn de beste

“Je rust het best tijdens je eerste slaapuren”, vertelt Annelies. “Wanneer we onze kinderen later in bed leggen, pakken we hen dus hun meest kwalitatieve slaap af. Zelfs wanneer je kinderen ’s morgens langer slapen, help je hen toch niet vooruit. Die uren die je er ’s morgens bijslaapt zijn nooit zo kwalitatief als die eerste.”

Je slaapritme aanpassen kost tijd

Maar hey, die lange zomerdagen vragen toch automatisch om een langer ritme, horen we je luidop denken. “Klopt natuurlijk”, zegt Annelies. “Alleen al door de langere en warmere dagen zullen we ons ritme automatisch wat verschuiven tegenover in de winter, bijvoorbeeld.” Maar Annelies raadt iedereen toch aan om hier niet nog extra mee te spelen. “En doe je het toch, hou er dan rekening mee dat je lijf minstens een week nodig heeft om zich terug aan te passen. Probeer dus zeker twee weken voor het einde van de schoolvakantie het schoolritme weer in te voeren.”

Regelmaat is de enige juiste maat

“Onze biologische klok, niet enkel die van onze kinderen, vraagt om respect en regelmaat”, houdt Annelies vol. “Wie elke dag uitgerust wil wakker worden heeft het meeste baat bij een vast ritme. Op een vast uur gaan slapen en weer opstaan is de beste manier om overdag geconcentreerd en alert te blijven, ook voor onze kinderen.”

Meer weten over de slaap van je kinderen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content