© Getty Images

Goede vraag: waarom roept je kindje altijd ‘mama’?

‘Mam, mama, mamaaaaaa!’ Klinkt vast herkenbaar. Heb jij je ook al eens afgevraagd waarom je kindje altijd mama roept en slechts heel uitzonderlijk papa? Wel, hierom!

Die uitzonderlijke gevallen zijn praktisch altijd gerelateerd aan leuke dingen. De meeste papa’s vinden het namelijk heerlijk om te ravotten met de kinderen, gekke bekken te trekken of in de tuin te voetballen. Als de kinderen echter met een probleem -groot of klein- zitten, dan is mama diegene die ze nodig hebben. Want mama vindt alles wat zoek is, helpt je als je niet kunt slapen en speelt scheidsrechter als er ruzie is tussen broer en zus.

Waarom roept je kindje steeds mama?

Het lijkt wel of je kindje niet ziet dat er ook iemand anders in de kamer is. En dat klopt ook voor een stuk. Dr. Rachel Busman vertelde aan Mom.com dat peuters en kleuters mama associëren met hun behoeften vervullen. Hoe komt dat nu eigenlijk?

Mama lost het op

We zijn zelf deel van het probleem, want in de meeste gevallen lossen we de problemen snel zelf op. Dat hebben we namelijk geleerd in de periode dat we alleen thuis waren met onze baby en er niemand anders was om op terug te vallen. Het feit dat we het vaak zelf afhandelen -want dat gaat het snelst, toch?- geeft het subtiele signaal dat het oké is zo.

In de Scandinavische landen hebben mama’s en hun partner de mogelijkheid om het ouderschapsverlof eerlijker te verdelen. Het zou -zowel voor de partner als het kind- beter zijn dat de partner van in het begin meer aanwezig is en mee instaat voor de zorg en opvoeding.

Mama doet het beter

Althans, dat denken we vaak. Omdat het ons zo ingeprent is en we het stiekem ook geloven. Als we het zelf doen, dan zijn we er zeker van dat het goed gedaan is. Maar is dat ook zo? Is jouw manier altijd beter? Dingen uit handen geven betekent loslaten en dat kan in het begin moeilijk zijn.

Je partner zal misschien kleren uitkiezen die niet helemaal bij elkaar passen en waarschijnlijk is de vlecht van je dochter wat rommelig, maar is dat erg?

Mama is altijd beschikbaar

Mama’s zijn in het algemeen meer beschikbaar voor de kinderen. Ze gaan vaak wat minder werken of zetten hun hobby’s on hold om bij de kindjes te kunnen zijn. Je ziet ook meer en meer mama’s die thuis werken, omdat dit nu eenmaal makkelijker is als je kinderen hebt.

Vooral in dat laatste geval is het heel belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Werken én tegelijk 100% beschikbaar zijn voor je kroost is onmogelijk. Zijn zoon- en dochterlief al wat ouder, stel dan de regel in dat mama aan het werk is als de deur dicht is. Uiteraard mogen ze je storen als het dringend is, maar vaak kunnen ze het best zelf oplossen of is er een andere volwassene in de buurt die kan helpen.

Het is belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen en het goede voorbeeld te geven aan onze kinderen. Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, maar net broodnodig.

Bronnen: mom.com, famme.nl

Meer over mama zijn:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content