© iStock

Wat doen als je kind bang is in het donker?

Sommige kinderen kunnen de slaap maar niet vatten als er geen lichtje brandt in hun kamer. Hoe komt het dat sommige kinderen bang zijn in het donker en wat kun je daaraan doen?

Iedereen is weleens bang, en vooral kinderen. In iedere ontwikkelingsfase komen bepaalde angsten voor, dan verdwijnen ze en soms komen ze na een tijdje weer terug. Angsten kunnen erg zinvol zijn, want ze zorgen ervoor dat je kind voorzichtig leert zijn.

Wanneer komt angst voor het donker voor?

Ieder kind is natuurlijk anders, maar meestal begint angst voor het donker rond de leeftijd van 2 tot 4 jaar en kan het regelmatig terugkeren tot een leeftijd van 7 à 8 jaar.

Waarom zijn sommige kinderen bang in het donker?

  • Ingrijpende gebeurtenissen – en dat hoeven niet per se slechte dingen te zijn – vormen een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kind. Wanneer hij veel veranderingen doormaakt, bijvoorbeeld voor de eerste keer naar school gaan, heeft hij nood aan een houvast of een herkenningspunt.
  • Wanneer het donker is in de kamer verliest je kind zijn herkenningspunten, voelt het zich alleen of gaat zijn rijke fantasie hem parten spelen.
  • Ook voelt je kind zich kwetsbaarder omdat kinderen op zo’n jonge leeftijd nog geen onderscheid kunnen maken tussen fantasie en realiteit. Licht is op dat moment voor de meeste kinderen geruststellend.

Wat te doen als je kind bang is in het donker?

1. Doe een lichtje aan ‘s nachts

De meest voor de hand liggende optie is een nachtlampje op de kamer zetten, de deur  laten openstaan of in de hal een lichtje laten branden.

2. Speel in op de fantasie van je kind

Denkt je kind dat er een monster in de kast zit? Speel dan het spelletje mee en ‘verjaag het enge monster’ aan de hand van bijvoorbeeld een ritueeltje, verhaal of door een dromenvanger boven het bed te hangen.

3. Wees stil

Niks zien, maar wel vreemde geluiden horen versterkt het angstgevoel van je kind. Maak dus geen abnormale geluiden ‘s nachts.

4. Zorg voor een opgeruimde kamer

Rondslingerend speelgoed of een kledingrek kan al snel worden gezien als een monster. Zorg er dus voor dat de kamer van je kind steeds ordelijk is en niet te vol staat met spullen.

5. Laat je kind met een goed gevoel naar bed gaan

Enge films kijken of griezelverhalen lezen voor het slapengaan zijn geen goed idee als je kind angst heeft voor het donker. Probeer de dag af te sluiten met iets leuks, zoals bijvoorbeeld een leuk of grappig verhaal dat jullie samen in bed lezen of door samen de dag te overlopen, zodat je kind al zijn spanningen kan loslaten.

Boekentip!

Dit interactieve boek gaat over het leren omgaan met angst voor het donker. Een aanrader!

Tuur is bang in het donker
€ 8,99 – Ballon Kids – vanaf 2 jaar.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content