In de stad: zo maak je die kleine stadswoning toch kidsproof

Op zaterdagochtend gezellig ontbijten in de koffiebar en op zondag heerlijk ravotten in het park … Jawel: je kinderen grootbrengen in de stad, heeft zo z’n voordelen! Keerzijde van die medaille: een grote tuin of ruimte voor een speelkamer heeft zo’n kleine fijne stadswoning misschien niet. Met deze tips tover je je stadshuis toch om tot een waar kinderparadijs.

1. Werk in verdiepjes

Wie het architecturaal niet ‘breed’ kan trekken (ja, stadwoningen zijn nu eenmaal meestal lang en smal), bekijkt het beter in de hoogte. Gooi bijvoorbeeld de hele binnenmuur-architectuur door elkaar en werk met etages: veel trappen, halfopen tussenverdiepjes en zitkuilen zijn de boodschap. Leuke extra: deze opengetrokken binnenhuisarchitextuur zorgt niet alleen voor extra ruimte, maar meestal ook voor extra licht, wat qua optische illusie ook kan tellen.

2. Ga voor wit + woods

Van een optische illusie gesproken: wie de muren en ander gepleisterd binnenwerk vooral wit houdt, creëert daar meteen een gevoel van ruimte mee. Combineer die strakke Scandinavische frisheid met een stukje groen hier en daar, wat niet te zwaar vallend houtwerk en eventueel wat industrieel zwart metalen raamwerk.

3. Bouw je kelder om tot atelier

Geen ruimte voor een speelkamer? Geen nood: veel rijhuizen of stadswoningen hebben wél een garage of een kelder. Ook die kan je mits enige verbouwingswerken inrichten tot een superleuk speelkwartier of een creatief atelier voor je kroost. Kleine tip: trek alle registers open, en graaf ook je kelder voor een stuk uit. Plaats grote ramen waar eerst een muur in de weg zat: zo komt er ook in de onderste verdieping plots toch veel licht binnen.
Geen kelder ter beschikking? Geen nood, want ook je zolder ombouwen tot een kinderparadijs is een optie. Kleine tip: ga voor veel inbouwkasten (liefst in een licht houten of wit kleurtje), opnieuw om een gevoel van ruimte en licht te creëren.

4. Urban jungle: hangplanten + mosmuren

Niet elke stadswoning is gezegend met een tuin, maar geen nood, want ook binnenshuis zijn er wel degelijk mogelijkheden om je gezin toch van de gewenste zuurstofgraad te voorzien. Tover je witte woonst om tot een urban jungle door in elke kamer planten te voorzien. Niet alleen een uitgebreid ‘plantenhoekje’ met tropische grootgebladerde sta- en hangplanten is een goed idee: werk ook hier zeker weer met verdiepjes: wat dacht je van allerlei houten tafeltjes en hippe metalen staanders om je binnenhuistuintje vorm te geven?

Voor wie het allemaal nog een tikje verder mag gaan: haal eens een stukje tuinkunst in huis of ga voor een volledige muur in mos. Erg fris, en bovendien nog goed voor de mentale gezondheid ook.

5. Swing it: breng de speeltuin binnen

Geen plaats om te spelen buiten? Ook al niet erg, want ook binnen kan er, zelfs in een nogal kleine woning, plaats gemaakt worden voor vertier. Superleuk om je woonst op te fleuren, en meteen ook je kinderen van een beetje spelplezier te voorzien, is een urban hangmat of een schommelstoel ergens in de woonkamer ophangen. Niet alleen goed voor een relaxte sfeer, maar meteen ook een ideaal plekje om gezellig samen te luieren of een boekje voor te lezen.

6. Go mezzanine

Wie niet veel kamers in de aanbieding heeft, moet binnen vier muren elke vorm van ruimte optimaal benutten. Doop de slaapkamer van je uk meteen ook om tot een gezellige en bohemian coole speelruimte, door van zijn of haar bed een mezzanine te maken. Niet alleen erg knus, zo’n overlopend stukje houtwerk boven het hoofd, maar ook erg plaatsbesparend en efficiënt.

7. Hoekjeswerk: tipi’s en indianen

Wie geen plaats heeft voor een aparte speelkamer, zorgt maar beter voor een kinderhoekje dat qua look en stijl eerder een toegevoegde waarde dan een afbreuk aan je stijl is. Een leuke manier om je kinderspeelhoek op een zeer Pinterest-waardige manier in je woonkamer te laten overlopen, is om te kiezen voor een boho indianenlook. Ga voor wat pastelkleurige vlaggetjes, een houten speelstructuur, een tipitent in een leuk motiefje met bamboe staanders …

8. Weg met verloren ruimte

Er is geen plaats meer over voor een bureau en werken in de woonkamer (waar je kids net hun nieuwe tipi-indianentent in gebruik genomen hebben) blijkt voor jouw concentratievermogen toch niet het beste idee? Probeer dan eens om buiten de hokjes te denken, en neem je intrek onder de trap of in de hal: een plek waar je normaliter niet meteen een bureautje zou verwachten. Maar hé, anders is het toch verloren ruimte en bovendien is het er meestal nog lekker rustig ook.

9. Groendaken en miniserres

Ook wie geen effectief tuintje ter beschikking heeft, kan buiten wel degelijk met wat bloemen, planten en ander groenwerk aan de slag. Richt je ingesloten dakterras zo ingenieus mogelijk in, en leg eventueel bovenop een platte dakruimte nog een extra terrasje of een groendak aan.

Ook het telen van wat groentjes (denk: tomaten, paprika’s en zoete pepers) is ook bij een beperkte terrasomvang wel degelijk een optie. Wat dacht je van een miniserre op wieltjes of een paar houten plantenbakken? Ook voor kruiden is dit overigens een prima optie!

10. Slapen en studeren

Studeren je kinderen tot slot toch niet zo graag aan de grote tafel in de woonkamer, bouw hun speelparadijsje als ze wat groter worden dan om tot een bureau. Ook hier liggen tal van superschattige en absoluut designwaardige opties open!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content