©GettyImages

Zo tover je de zolder om tot ideale speelkamer

Kinderen hebben hun eigen plek nodig om zich uit te leven en vaak is de woonkamer hiervoor niet ideaal. Wordt de zolder niet gebruikt, dan is dit de ideale plek voor een speelkamer. Voor je aan het inrichten gaat, geven wij je graag enkele tips mee!

Ga voor voldoende ruimte en licht

Als je je zolder wilt ombouwen tot een leuke speelkamer is het belangrijk dat je kinderen er voldoende ruimte hebben om op een veilige manier te kunnen bewegen. Probeer te vermijden dat er ook erfstukken van je oma op de speelzolder belanden waar je kleine dreumes in geen geval aan mag komen. Heb je het gevoel dat de ruimte te klein is, dan is het plaatsen van een dakkapel het overwegen waard. Het zorgt niet enkel voor meer licht, maar ook voor extra oppervlakte die je kunt benutten. Is een dakkapel geen optie, dan zorgt een gewoon dakvenster ook al voor een ruimer gevoel door het licht dat je hiermee binnenhaalt. Wist je trouwens dat een dakvenster twee keer zoveel licht binnenlaat als een gewoon raam?

Denk op lange termijn

Nu zijn je kinderen klein en willen ze enkel spelen en ravotten, maar de tijd vliegt en voor je het weet zijn het hangende pubers. Denk bij de inrichting van de zolder op langere termijn. Met meubels en losse elementen kun je gerust spelen, maar over de vaste constructies denk je best twee keer na.

Verdeel in hoekjes (met kleur)

Een grote ruimte om naar hartenlust in te ravotten is heerlijk, maar denk ook aan aparte hoekjes of zones. Dat kan op een fysieke manier, maar het is ook perfect mogelijk met kleur. Het blauwe hoekje is de gamezone, terwijl het gedeelte met de zachte kleuren, tapijtjes en lekker veel kussens het leeshoekje wordt.

Je hebt nooit te veel opbergruimte

Kinderen brengen heel wat spullen met zich mee, dus het is een must om vanaf het begin voldoende opbergruimte te voorzien. De schuine wanden van je zolder lenen zich hier prima toe. Maak er kasten van met schuifdeuren of open rekken om het speelgoed in te bewaren. Daarnaast zijn ook opbergkisten op wieltjes, manden of zakken een goed idee.

Laat ze bewegen, bewegen, bewegen

De speelzolder is de ideale ruimte om je kinderen te laten bewegen ook als het buiten wat minder goed weer is. Misschien heb je het geluk dat er nog oude balken zichtbaar zijn om een schommel of gymringen aan te hangen? Een klimrek tegen één van de wanden is ook een topper! Of wat dacht je van een heuse klimmuur?

Zorg voor verschillende manieren om te spelen

Het laatste wat je wilt is dat de speelzolder niet gebruikt wordt omdat er te weinig te beleven valt. Natuurlijk hebben je kinderen een heleboel speelgoed, maar je kunt die kleine rakkers ook op andere manieren uitdagen. Zo kan iets eenvoudigs als een muur beschilderd met krijtverf je kleine kunstenaar uren zoet houden! Nadien speelt zoon- of dochterlief er schooltje met de poppen, en nog wat later staat de muur vol inspirerende quotes van je tiener.

Bronnen: vtwonen.be, mamaschrijft.nl

OOK LEUK OM TE LEZEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content