Krokusvakantie: 10x tips van (en voor) thuiswerkende ouders

Door -
thuiswerkende ouders
Getty Images.
Hoera, het is weer krokusvakantie. Leuk voor de kinderen, maar dit jaar misschien net iets minder leuk voor jou. Hoe je een hele week thuiswerken met een paar joelende peuters en kleuters combineert? Deze tips maken je dagelijkse routine een beetje vlotter.

Krokusvakantie: 10 x tips voor thuiswerkende ouders

Hoe je de komende vakantieweek zowel je werk als je kinderen niet uit het oog verliest? Staffing specialist Walters People vroeg een aantal werkende ouders hoe zij thuiswerk met kids combineren. Hun beste tips delen ze hieronder!

1. Creëer je eigen werkplek

Net zoals op kantoor, is het belangrijk om een eigen plek te hebben waar je in alle rust kunt werken. Woon je nogal ruim, doop een bepaalde kamer dan om tot ‘kantoor’. Woon je eerder klein, creëer dan, als het kan, toch een eigen plekje in de woon- of eetkamer. In geval van hoge nood kan trouwens ook de slaapkamer perfect dienst doen.

2. Geniet van de ochtend

Het grootste voordeel van thuiswerken? Geen ellenlange files in de ochtend en avond meer. Dat bespaart je heel wat tijd. Gebruik die vrijgekomen uurtjes zo optimaal mogelijk en sta zelf vroeg op. Laat je kinderen wél wat langer uitslapen: zo creëer je voor jezelf een tijdsblok waarin je al heerlijk productief aan de slag kunt gaan zonder dat je boterhammen moet smeren of gestoord wordt door ruzietjes om ‘wie er precies met de blauwe klei aan de slag mag’.

Leuke extra: vroege vogels kunnen de gewonnen uurtjes ‘s avonds lekker terugnemen door wat vroeger te stoppen. Zo komt er niet alleen meer tijd vrij om ongestoord door te werken, maar ook om iets leuks te doen met de kinderen.

3. Deel je huis op in verschillende speelhoekjes

Waar kinderen niet heel erg goed mee om kunnen? Sleur en eentonigheid. Wil je niet om het kwartier door je kids onderbroken te worden, plan dan een gevarieerd aanbod aan activiteiten in. Wissel speelse momenten, met wat stillere activiteiten af. Een aantal dingen zoals knutselen, schilderen of tekenen kan je peuter of kleuter best al alleen, mits enige hulp bij de opstart natuurlijk.

Let ook goed op de planning: stem de activiteiten van je kinderen liefst af op je eigen agenda. Heb jij bijvoorbeeld om 10 uur een onlinevergadering? Probeer dan voor je kind een stiltemomentje of wat schermtijd in te plannen.

Om de activiteiten gestructureerd te laten verlopen, kun je trouwens – net zoals dat op school het geval is – je woonkamer best indelen in verschillende speelhoekjes: een knutselhoek, een leeshoek, een poppenhoek … Ook belangrijk: haal niet van dag één alles uit de kast. Houd genoeg leuke activiteiten als reserve zodat ze zich ook verderop in de week niet gaan vervelen.

4. Zorg voor structuur en routine

Om je dag niet op chaos te laten uitdraaien, bouw je best ook wat structuur in. Net zoals op school, kan het voor jongere kinderen nuttig zijn om een zekere routine aan te houden. Zo weten ze wat er te gebeuren staat en is het ook makkelijker zich daaraan te houden.

Hoe doe je dat? Deel de dag bijvoorbeeld net zoals op school in in een aantal workshops waarin er telkens een andere activiteit gepland staat. Zo zou je bijvoorbeeld een ‘huiswerkuurtje’ kunnen voorzien waarbinnen een aantal oefeningen moeten worden afgewerkt, gevolgd door een creatief uurtje knutselen of tekenen en dan een uurtje vrije speeltijd buiten. Die afwisseling houdt hen bezig terwijl ze toch het tempo van op school enigszins aanhouden.

5. Hang een planning uit

Je planning tastbaar maken door die bijvoorbeeld uit te tekenen op papier of op een groot krijtbord in de keuken, waarop iedereen altijd kan zien wat er te gebeuren staat en wat er verwacht wordt, kan houvast bieden voor alle partijen. Ook in je werkdag bouw je best structuur in trouwens: rangschik je taken in volgorde van belangrijkheid en zorg dat je de moeilijkste taken kunt uitvoeren op het moment dat het voor jou het rustigst is, zoals vroeg in de ochtend.

Door elke dag een bepaalde structuur aan te houden in het gezin, zullen kinderen zich ook sneller aanpassen aan deze nieuwe situatie en jouw werktempo.

6. Stel doelen op voor je kinderen

Door je kinderen elke dag een beetje huiswerk te geven, lopen ze niet te veel achterstand op. Bepaal elke dag welke oefeningen ze precies moeten doen en tegen welk tijdstip die klaar moeten zijn. Zodra je zelf klaar bent met werken, kun je even de tijd nemen om samen de oefeningen te verbeteren. Zo leert je kind om ook zelf zijn taken te organiseren tijdens de dag.

Iets oudere kinderen kun je ook inschakelen voor huishoudelijke taakjes. Laat hen bijvoorbeeld de wagen wassen, sneeuw ruimen, de vaatwasser vullen en leegmaken, hun kamer opruimen … Op die manier houden ze zich nuttig bezig en kun jij deze taakjes alvast van je to-dolijstje schrappen, waardoor er meer familietijd overblijft

7. Doe boodschappen voor een paar dagen en kook op voorhand

We moeten met z’n allen zoveel mogelijk contact met de buitenwereld vermijden. Je spaart jezelf heel wat tijd door bijvoorbeeld een à twee keer per week boodschappen te doen en een aantal maaltijden op voorhand klaar te maken tijdens het weekend. Zo blijft er tijdens de week meer tijd over om met het gezin door te brengen.

8. Doorwerken tijdens het dutje

Heb je kleine kinderen die in de namiddag nog een dutje doen? Maak hier dan handig gebruik van door op dat moment flink door te werken. Zo hoeft je je niet schuldig te voelen wanneer je even minder geconcentreerd bent tijdens de speelmomenten en zul je je sowieso minder gestresseerd voelen.

  1. Wissel af met je partner

Wanneer zowel jij als je partner van thuis uit werken, kan het nuttig zijn om afwisselend wat tijd met de kinderen door te brengen. Terwijl de ene ouder zich focust op het werk, kan de andere ouder een spelletje spelen met de kinderen. Zo voelen de kinderen zich niet ‘verwaarloosd’ en kunnen beide ouders op afwisselende momenten doorwerken.

  1. Zorg voor een goede balans tussen werk en privéleven

Tot slot is het belangrijk om erover te waken dat de balans tussen werk en privéleven in evenwicht blijft. Zit je dagtaak erop, sluit je laptop of pc dan ook af en geniet van de avond. Plan iets leuks, zoals een spelletjesavond bijvoorbeeld.

Meer lezen over work/life met kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here