Leerplicht verlaagt van 6 naar 5 jaar

Door -
©Gettyimages
Vanaf het schooljaar 2020-2021 verlaagt de leeftijd voor de leerplicht van zes naar vijf jaar. De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft daarvoor unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. De tekst moet nu nog groen licht krijgen van de plenaire Kamer.

Sociale ongelijkheid wegwerken

Al sinds de jaren tachtig ligt de leeftijd voor de leerplicht op zes jaar, maar er gaan al jaren stemmen op om die grens wat lager te leggen. Het belangrijkste motief daarvoor is het wegwerken van de sociale ongelijkheid. In Vlaanderen gaan nu bijna alle vijfjarigen naar de kleuterschool, maar er zijn een aantal uitzonderingen in de grote steden, meestal kansarme kinderen en kinderen met een migratieachtergrond. Doordat vooral die groep later naar school gaat, starten ze al meteen met een handicap.

Dat bevestigen een aantal studies: kinderen die later starten met school, kampen dan ook veel vaker met een leerachterstand. Dat achtervolgt hen de rest van hun schoolcarrière, zorgt voor een grotere uitstroom zonder diploma en beperkt bijgevolg hun kansen op de arbeidsmarkt. 

Voorbereiding

Als het voorstel binnenkort ook wordt goedgekeurd door de plenaire Kamer, moeten vanaf 1 september 2020 alle vijfjarigen naar school. Dat is over anderhalf jaar dus. Die periode moet scholen de tijd bieden om zich voor te bereiden.

Ook ouders moeten tijdig op de hoogte zijn en administratieve instanties moeten moeten zich klaarmaken om de leerplichtcontrole op een goede manier te organiseren voor deze extra groepen.

Leerplicht is geen schoolplicht

Leerplicht is niet hetzelfde als schoolplicht. Om aan de leerplicht in België te voldoen, moet een kind tot 18 jaar naar school gaan, ofwel thuisonderwijs krijgen. De duur van de leerplicht wordt door de federale overheid bepaald voor heel België.

Bron: HLN

Meer interessant schoolnieuws?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here