Linde Merckpoel doorprikt roze zwangerschapswolk

Door -
Zwangerschap Linde Merckpoel
© VRT
Linde Merckpoel vertelde vorige week open en eerlijk in een interview in De Standaard over haar zwangerschap, die er niet altijd even rooskleurig uitziet. Dat leverde haar bakken kritiek op, maar spijt heeft ze niet. Volgens haar hangt er nog steeds een geweldige fake wuft van een roze wolk rond een zwangerschap.

Angst en onzekerheid

In december wordt VRT-gezicht Linde Merckpoel voor de eerste keer mama, van een dochtertje. In een interview met De Standaard legt ze uit dat ze zowat de laatste van haar vriendinnenclub is die een kindje krijgt. Dat het zeker geen ongeplande zwangerschap was, en dat het haar angst aanjaagt en onzeker maakt.

In rouw

“Op dit moment overheerst het gevoel dat ik vooral veel moet afstaan. ‘Je krijgt er veel voor terug’, verzekert iedereen, maar ik kan me daar nog niets bij voorstellen. Het klinkt erg, maar ik ben echt in de rouw geweest over wat ik mogelijk allemaal zal moeten opgeven. Ik voel me vooral een drager, eigenlijk. Een reci­piënt. Als ik in de spiegel kijk, herken ik mezelf niet”, geeft Linde Merckpoel toe in het interview.

Maar het gaat om meer dan enkel en alleen de extra kilo’s. “Ik werk graag, ik werk veel, ik reis graag, ik sport graag, ik ben graag onder vrienden. Ik wil dat blijven doen, ook als dat kindje daar is. Zo ben ik tickets aan het zoeken voor het Primavera-festival in Barcelona begin juni, en ga ik hoe dan ook een maand mee met de Bel­gian Cats naar de Olympische Spelen in ­Tokio. Dat nemen ze mij niet af, zelfs al lig ik daar elke nacht te huilen op mijn ­hotelkamer”, vertelt ze in het interview.

De fake wuft

De woorden van Linde Merckpoel deden heel wat stof oplaaien. Op de sociale media werd ze een verwend nest en een arrogante trut genoemd. Anderen vonden het respectloos voor de pijn van mensen die, na vele pogingen, niet eens zwanger kunnen worden. En dat ze dankbaar zou moeten zijn voor het fantastische mirakel dat haar overkomt.

De kritiek was hard, maar spijt heeft ze niet. Daarvoor vindt ze het zelf te belangrijk om te vertellen hoe ze haar zwangerschap beleeft. Want het blijft een groot taboe. Om het met haar woorden te zeggen: er hangt nog steeds een ‘geweldige fake wuft van een roze wolk’ rond een zwangerschap.

Ploetermoeders

Iedereen ervaart een zwangerschap nu eenmaal anders. Het is geen zwart-witverhaal, maar juist een heel individueel verhaal. Terwijl Linde met gemengde gevoelens naar het moederschap uitkijkt, leeft An Lemmens al sinds de geboorte van haar dochter Zappa Rosa op een roze wolk.

Twee jaar geleden heerste er een soort ‘ploetermoeder’-tendens: mama’s en papa’s die durfden toegeven dat de opvoeding van hun kinderen allesbehalve vlekkeloos verliep. En dat ze het soms verdomd moeilijk hadden. Isabel Boons, auteur en mama van twee, bracht net toen een boek uit dat barst van ongewone tips om als ouder te overleven als het monster in je kind naar boven komt. Iets waar An Lemmens zo haar twijfels bij had. “Sinds wanneer werd het moederschap gezien als iets dat zo uitputtend, frustrerend en eenzaam is?”, vroeg ze zich af op Instagram.

Eigen realiteit

Lemmens vertelde toen in alle eerlijkheid dat haar moederschap een héél andere realiteit kende. Eentje waarbij ze geen enkele keer gevloekt had, geen enkele keer gezucht en geen enkele keer dacht: mijn leven vóór mijn kind was toffer. En dat terwijl de presentatrice er van in het begin alleen voor stond.

Hoe rozig de wolk van An Lemmens ook is, ze heeft veel respect voor Lindes gevoelens. Op Instagram schreef ze in een reactie op Merckpoels post een boodschap die het verhaal heel mooi samenvat: “Het is belangrijk dat alle verhalen rond zwangerschap gedeeld worden: de mooie, de rozige, de gelukzalige. De chaotische, de verwarrende, de verdrietige. De verhalen die niet bestemd waren om te zijn. Als ieder haar eigen verhaal kan en mag vertellen, helpt ze daar vast iemand mee die zich hierin kan herkennen.”

Durf hulp te vragen

Kun je wel wat hulp gebruiken tijdens je zwangerschap? Deze organisaties verwelkomen je met open armen!

Uiteraard kun je ook altijd terecht bij je gynaecoloog en andere hulpverleners.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here