1 op 10 ouders kampt met parentale burn-out

We kennen een burn-out als een gevolg van teveel stress of teveel druk op het werk, maar ook ouders kunnen met een burn-out te maken krijgen, de zogenaamde ‘parentale burn-out’. Maar wat is dat juist en waarom krijgen zoveel ouders hiermee te maken?

De parentale burn-out: wat is het?

Ouders worden tegenwoordig langs alle kanten bekogeld met opvoedingstips. Het welzijn van kinderen staat nu centraal, wat maakt dat er door de maatschappij veel druk wordt gelegd op ouders. Iedere ouder wil immers dat zijn of haar kinderen het goed doen op school, zich netjes gedragen en gelukkig zijn.

Het gevolg van die druk is dat veel ouders te maken krijgen met een parentale burn-out. Dat wil zeggen dat ouders fysiek en emotioneel uitgeput zijn, minder empathie voelen voor de kinderen en denken dat ze hebben gefaald in hun rol als ouder door het constante streven naar het ‘perfecte kind’ en tegelijkertijd proberen om de ‘perfecte ouder’ te zijn.

1 op de 10 Belgische ouders kampt met zo’n parentale burn-out. Dat blijkt uit een onderzoek van de Franse universiteit UCL waarin zo’n 2.000 mensen de vraag “Hoe is het om ouder te zijn in de 21ste eeuw” kregen. Heel wat ouders – en vooral moeders – bleken ‘uitgeblust’, waardoor het onderzoek zich begon te richten op de parentale burn-out.

Hoe ontstaat een parentale burn-out?

Een parentale burn-out ontstaat niet alleen door fysieke en emotionele uitputting, maar ook door een verstoord evenwicht tussen risicofactoren en beschermende factoren binnen het opvoeden.

Risicofactoren zijn bijvoorbeeld kinderen met leerproblemen, een aandoening of kinderen met een opvliegend karakter. Ook de manier van opvoeden en het karakter van ouders speelt hierbij een rol. Sommige ouders kiezen voor een strenge opvoeding waarbij kinderen straffen ook stress oplevert, anderen hanteren dan een lossere opvoeding waarbij ze onderhandelen met hun kinderen. Dat onderhandelen kan evenwel stress met zich meebrengen omdat ouders zich dan vaak in allerlei bochten moeten wringen.

Onder beschermde factoren vallen bijvoorbeeld de partners. Als ouders elkaar bijstaan in de opvoeding van hun kinderen, verkleinen de risicofactoren en ontstaat er een evenwicht tussen risicofactoren en beschermende factoren.

Ga tijdig opzoek naar hulp

Een parentale burn-out is niet het gevolg van één oorzaak, maar van een samenloop van verschillende factoren. Ouders willen graag kinderen, maar willen ook een carrière opbouwen, tijd doorbrengen met vrienden (en met hun gezin) en liefst ook nog een hobby.

Wanneer je voelt dat je als ouder teveel onder druk staat, is het aangeraden om op tijd hulp te zoeken voor het uit de hand loopt en eindigt in een depressie of verwaarlozing van de kinderen. Probeer bovendien ook om de lat niet te hoog te leggen, zowel voor jezelf als voor de kinderen.

Lees ook:

Partner Content