© iStock

8 gemakkelijke tips om te besparen op de boodschappen

Een gemiddeld Belgisch gezin geeft jaarlijks ongeveer 4.500 euro uit aan boodschappen wat, naast kosten van de woning, de grootste hap uit ons budget is. Vind jij van jezelf dat je te veel uitgeeft aan boodschappen en wil je hierop besparen? Dit zijn onze tips!

Ga je vaak meerdere keren per week naar de winkel? Of neem je altijd dingen mee die je eigenlijk niet nodig hebt? Het gevolg daarvan is dat je meestal meer geld uitgeeft dan nodig is en natuurlijk wil niemand dat!

Besparen is niet altijd gemakkelijk, maar met een beetje planning lukt het vast wel! Onze tips kunnen je daar alvast bij helpen.

Tips om te besparen op je boodschappen

1. Plan je maaltijden

Je maaltijden op voorhand plannen helpt niet alleen om gezonder te eten, maar het voorkomt ook onvoorziene uitgaven. Je maakt een boodschappenlijstje met alle ingrediënten die je nodig hebt en that’s it!

2. Ga één keer per week naar de supermarkt

Hoe vaker je naar de winkel gaat, hoe meer geld je uitgeeft. Probeer dus om één keer per week al je boodschappen te doen!

3. Eet minder vlees

Vlees is duur in aankoop, dus minder vlees eten is goed voor je portemonnee én voor het milieu.

4. Koop huismerken

Huismerken kosten veel minder dan merkproducten, maar zijn daarom niet minder goed. Zolang je het maar lekker vindt en er tevreden over bent!

5. Koop vers in plaats van voorverpakt

Groenten of fruit in een plastic verpakking kopen is handig, maar dat kost ook meer dan wanneer je ze los koopt. Daarnaast krijg je meer waar voor je geld als je groenten en fruit los koopt. Bijvoorbeeld: met een zakje groentemix maak je één pot soep, terwijl je met losse prei, selder, wortelen enzovoort meer soepen of andere gerechten kunt klaarmaken!

6. Koop in low cost supermarkten

Low cost supermarkten zoals Aldi en Lidl zijn aanzienlijk goedkoper dan Delhaize of Carrefour. Bovendien smaken sommige producten (zoals yoghurt, kaas, groenten, fruit,…) net hetzelfde als die van duurdere winkels.

7. Houd aanbiedingen in de gaten en knip bonnetjes uit

Sommige winkels en webshops hebben regelmatig acties als ‘1+1 gratis’ of ‘3 halen = 2 betalen’. Als er een product bij is dat je vaak gebruikt, is het handig om op die manier een voorraadje aan te leggen.

8. Koop in voordeelverpakkingen

Gebruik je veel wasmiddel, wasverzachter, shampoo, tandpasta enzovoort? Dan is het handig om dit in voordeelverpakkingen aan te kopen. Je krijgt dan vaak een mooie korting!

Nog meer bespaartips:

Partner Content