image: iStock

8 historische figuren die te vroeg zijn geboren

Baby’s die te vroeg worden geboren, krijgen vaak te maken met complicaties waardoor ze op fysiek of mentaal vlak wat achterstand hebben. Maar deze wereldberoemde personen zijn hét bewijs dat prematuurtjes echte vechters zijn!

Wij vonden 8 historische figuren die te vroeg zijn geboren, maar toch een enorme rol in onze geschiedenis hebben gespeeld.

Newton is een van de grootste wetenschappers aller tijden. Hij werd bekend dankzij de wet rond zwaartekracht. Bij zijn geboorte woog hij slechts anderhalve kilo en dachten de dokters dat hij maar een paar uur zou leven…

Albert Einstein is een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis. We kennen hem allemaal van zijn relativiteitstheorie – E = mc² doet vast wel een belletje rinkelen – en als Nobelprijswinnaar. Einstein werd vroegtijdig geboren in 1879.

Charles Darwin is de grondlegger van de evolutietheorie, een natuurwetenschappelijke verklaring over het ontstaan van de soorten en de evolutie ervan. Hij trok de hele wereld rond om onderzoek te doen.

Iets recenter, maar zeker niet minder belangrijk is de Amerikaanse zanger Stevie Wonder (Steveland Morris). Hij werd op zijn 12de ontdekt en is tot op heden nog steeds een van de bekendste blues zangers ter wereld. Hij kwam twee maanden te vroeg ter wereld en werd bovendien blind. Dat was te wijten aan prematurenretinopahtie, een aantasting waarbij de groei van de bloedvaten in het oog wordt verstoord.

Anne Pavlova is een van de bekendste ballerina’s ter wereld. Ze was klein en mager ten gevolge van haar vroeggeboorte, maar dat was een voordeel in de balletwereld.

Mark Twain is een bekende, Amerikaanse schrijver die onder andere ‘De avonturen van Tom Sawyer’ schreef. Daarnaast heeft hij nog heel wat andere klassiekers op zijn palmares staan. Mark Twain werd in 1835 twee maanden te vroeg geboren onder de naam Samuel Clemens.

Deze Amerikaanse acteur en regisseur werd in 1927 in Miami geboren. Hij groeide op in een arm gezin en was de eerste acteur met zwarte huidskleur die een Oscar won voor beste hoofdrol. In 2009 kreeg hij van president Obama de ‘Presidential Medal of Freedom’, de hoogste onderscheiding voor burgers in de Verenigde Staten.

Churchill was een wereldberoemde strateeg en won zelfs de Nobelprijs voor Literatuur. Hij werd in 1875 twee maanden te vroeg geboren, maar schopte het tot Eerste Minister van het Verenigd Koninkrijk. Bovendien speelde Winston Churchill ook een grote rol in de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed op 90-jarige leeftijd.

Beelden: Wikipedia

Partner Content