Groeten uit Zweden: “Niets dan groot respect voor alle alleenstaande ouders”

Door -
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 41, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (13) en Stina (10). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

De schoolfotograaf die komt, de eerste innebandy -floorball- training van Stina, de jaarlijkse schoolrun bij Elias, was het nu voetbalmatch of niet dit weekend en … oh, had ik die Engelse woordjes niet nog een keer moeten opvragen? Mijn hoofd barst van het teveel aan informatie dat het probeert te onthouden en te verwerken.

Alleen met kids in Zweden: boeken en Netflix?

De oma’s zijn weer naar huis vertrokken en mijn man zit in het buitenland voor een tiendaagse fietstocht. Ik had me er zo goed en zo kwaad mogelijk voorbereid, op deze tijd alleen met de kids in Zweden. De diepvries steekt – met dank aan de oma’s – vol Belgische kost en op mijn bureau ligt het ene lijstje naast het andere zodat ik zeker niets zou vergeten. Ik heb alles onder controle, toch?

De kinderen zijn intussen groot genoeg om niet constant m’n volledige aandacht op te eisen en bovendien zal het me goed doen om wat tijd voor mezelf te hebben na die drukke zomer. Ik zou ‘s avonds boeken verslinden en eindelijk die Netflix-series die al zo lang op m’n lijstje stonden bingewatchen.

Duty called!

De eerste dag hakte er al serieus in. Nadat m’n beste vriendin en haar gezin na een heerlijke tijd in Zweden weer verder trokken, had ik het moeilijker dan verwacht. Er bleef een soort knagend gemis achter en ik wist dat het deze keer niet anders zou zijn. Ik besloot me net als de vorige keer voluit op het huishouden te storten, dat ik tijdens hun laatste dagen hier bewust wat verwaarloosd had. Als een gek ging ik tekeer, alsof ik niet enkel het stof wou doen verdwijnen, maar ook dat lege gevoel.

Veel tijd om te piekeren was er niet, want duty called, in de vorm van taxi spelen voor de kinderen. Toen ik die avond voor de vijfde keer in de auto stapte – om Stina van de voetbaltraining te halen – vroeg ik me af hoe alleenstaande ouders dit klaarspeelden en überhaupt tijd vonden voor zichzelf. Na een snelle hap en een douche, besloot ik ‘s avonds wat werk in te halen.

Hoe doen alleenstaande ouders dat toch?

Helaas dacht m’n brein daar anders over. Het schoot letterlijk alle richtingen uit, van de oma’s in België naar wat er nog op het boodschappenlijstje moest, van de hobby’s van de kinderen naar de outfit van Stina voor de schoolrun, van het huiswerk van Elias naar mijn man op z’n fiets. Dat wat er in het koppeke gebeurt, dat mentale aspect, wordt zwaar onderschat. Als alleenstaande ouder moet je namelijk niet enkel zorgen dat de kinderen op school en de hobby’s geraken, dat er eten op tafel staat en de kleren gewassen zijn. Maar ook alles en werkelijk alles zit alleen maar in jouw hoofd! De agenda, de boodschappenlijst, het huiswerk, maar ook de zorgen en de beslissingen. Er is geen back-up. Er is niemand die jouw brein even overneemt, er is geen sparring partner om mee te denken.

er is geen back-up,

niemand die je brein even overneemt.

Dat besef kwam vooral ‘s avonds, als ik eindelijk in bed lag, fysiek moe was, maar niet kon slapen omdat mijn hoofd geen rust vond. En de volgende dag, toen Elias me midden in een vergadering belde met de vraag of ik hem kon halen op school omdat hij zich niet lekker voelde. Ik was degene die hem een kopje thee en verse fruitsla maakte, warm water met eucalyptus naast zijn bed zette, maar ook bezorgd was, besliste of hij naar school kon of toch eerder een Covid-test nodig had. We waren amper een paar dagen ver en mijn respect voor de alleenstaande mama of papa was torenhoog. Intussen is de man des huizes weer thuis en ben ik alleenstaande mama af, maar dat eindeloze respect blijft. Beloofd!

Groeten uit Zweden,
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here