© iStock

Bewezen: Zwanger zijn is besmettelijk

Worden je Facebook- en Instagramfeed plots overspoeld met foto’s van echografieën en berichten als “Hoera ik ben zwanger”? En wist je dat dat besmettelijk kan werken? Dus wie weet, verlang jij binnen de kortste keren ook naar een baby’tje (moest dat nog niet het geval zijn 😉 ).

Als één iemand in de vriendenkring zwanger is, dan duurt het meestal niet lang voor de rest ook aan kinderen begint. Gewoon toeval zou je denken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een zwangerschap écht besmettelijk kan zijn.

Lange vriendschap heeft meer invloed

Voor het onderzoek werden 1.700 vrouwen vanaf hun 15de tot hun 30ste gevolgd en bevraagd over hun vriendschappen. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die al sinds de middelbare school bevriend waren, een grotere invloed hebben op elkaar als het gaat om een geplande zwangerschap. Als de één zwanger was, duurde het niet lang voor de ander ook in verwachting was. In de periode van het onderzoek werden zo’n 800 vrouwen zwanger, waarvan de ene helft gepland en de andere helft ongepland.

Hoe komt het dat een zwangerschap “besmettelijk” is?

Volgens de onderzoekers zijn er drie mogelijke verklaringen waarom zwangerschappen in een vriendenkring elkaar zo snel opvolgen:

1. Groepsdruk: Als er één of meerdere zwangeren zijn in de vriendenkring, wil de rest meestal niet achterblijven uit schrik om buitengesloten te worden.

2. Minder stress: Als je ziet dat je vriendin haar zwangerschap probleemloos is verlopen, geeft dat een geruststelling. Je hebt dus minder stress om zelf ook zwanger te worden.

3. Handig: Samen met je vriendin zwanger zijn heeft wel wat voordelen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde taken en kosten delen, zoals een oppas.

Zelfde aantal kinderen

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat vriendinnen doorgaans hetzelfde aantal kinderen krijgen. Heeft je beste vriendin dus drie kinderen, dan is de kans groot dat jij ook drie kinderen zal krijgen.

Bron: Ouders Van Nu / American Sociological Association

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content