Kanker als ouder? Ook voor je kinderen is het een zware diagnose

Door -
familie
©GettyImages
Hoe vertel je als mama of papa aan je kinderen dat je kanker hebt? Enkele raadgevingen om die moeilijke taak toch iets te verlichten.
  • Vertel zeker dat je ziek bent, ook al is dat moeilijk en wil je je kinderen beschermen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die goed geïnformeerd zijn en betrokken worden, minder angsten hebben. Bovendien merken ze door hun gevoelige antennes meteen als er iets niet klopt en jij dat verzwijgt.
  • Vertel ze dat kanker niet komt door bijvoorbeeld enkel en alleen te roken, dat je niet aan kanker hoeft dood te gaan en dat het niet besmettelijk is. Dit is namelijk wat bijna alle kinderen uit het onderzoek dachten.
  • Noem de juiste naam: ‘kanker’. Met een abstract begrip als ‘gezwel’ of ‘slechte celletjes’ kunnen kinderen niet veel. Bovendien kunnen je kinderen plots op school van iemand horen dat jij kanker hebt, waardoor ze schrikken en zich door jou bedrogen voelen.
  • Vertel eerlijk of je – naar alle waarschijnlijkheid – zult genezen of dat je niet meer beter wordt.
  • Voor kinderen op de basisschool: geef zeker mee dat jij géén kanker hebt door iets wat je kind wel of niet heeft gedaan en dat er altijd iemand is die voor je kind zal zorgen.
  • Bekijk samen met je tiener hoe hij of zij zijn of haar activiteiten kan blijven doen zodat je kind gerustgesteld is en weet dat er weinig verandert in zijn sociale leven.
  • Geef niet te veel informatie op hetzelfde moment. Laat je kind eventueel op een later tijdstip zelf vragen stellen. Het is ook heel normaal dat je sommige informatie een aantal keer moet herhalen.
  • Zoek een steunfiguur, zoals oma, opa, een tante, een goede vriend … waar je kind af en toe op kan terugvallen als jij het zwaar hebt.
  • Je mag huilen tijdens een gesprek. Je kind leert op die manier dat pijn en verdriet horen bij het leven. Vind je het té moeilijk, laat het aan je partner over of vraag oma of een goede vriendin bij het gesprek.

Bron: www.pinkribbon-magazine.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here