Kanker als ouder: hoe vertel je het aan de kinderen?

Door -
kanker vertellen kinderen
Getty Images
Hoe vertel je als mama of papa aan je kinderen dat je kanker hebt? Enkele raadgevingen om die moeilijke taak toch iets te verlichten.

Kanker … hoe vertel ik dat aan de kinderen?

Zo’n 60.000 mensen per jaar krijgen te horen dat ze kanker hebben van wie ongeveer 2000 volwassenen met een jong gezin. Hoe vertel je nu zoiets aan kleine kinderen?

Onderzoek wees al meerdere malen uit dat de manier van communiceren een zeer belangrijke rol speelt in het verwerkingsproces van kinderen. Maar hoe doe je dat? Het ene kind wil veel weten en stelt hopen vragen terwijl het andere zich afsluit. We geven je enkele algemene tips.

Enkele tips

  • Vertel rustig dat je ziek bent, ook al is dat moeilijk en wil je je kinderen beschermen. Uit onderzoek (Gazendam-Donofrio et al., 2007) blijkt dat kinderen die goed geïnformeerd zijn en betrokken worden, minder angsten hebben. Bovendien merken ze door hun gevoelige antennes meteen als er iets niet klopt en jij dat verzwijgt.
  • Vertel ze dat kanker niet komt door bijvoorbeeld enkel en alleen te roken, dat je niet aan kanker hoeft dood te gaan en dat het niet besmettelijk is. Dat is namelijk wat bijna alle kinderen uit bovenstaand onderzoek dachten.
  • Noem de juiste naam: ‘kanker’. Met alleen een abstract begrip als ‘slechte beestjes in het lichaam’ kunnen kinderen niet veel. Bovendien kunnen je kinderen plots op school van iemand horen dat jij kanker hebt, waardoor ze schrikken en zich door jou bedrogen voelen.
  • Vertel eerlijk of je – naar alle waarschijnlijkheid – zult genezen of dat je niet meer beter wordt.
  • Voor kinderen op de basisschool: geef zeker mee dat jij géén kanker hebt door iets wat je kind wel of niet heeft gedaan en dat er altijd iemand is die voor je kind zal zorgen.
  • Bekijk samen met je tiener hoe hij of zij zijn of haar activiteiten kan blijven doen zodat je kind gerustgesteld is en weet dat er weinig verandert in zijn sociale leven.
  • Geef niet te veel informatie op hetzelfde moment. Laat je kind eventueel op een later tijdstip zelf vragen stellen. Het is ook heel normaal dat je bepaalde informatie een aantal keer moet herhalen.
  • Zoek een steunfiguur, zoals oma, opa, een tante, een goede vriend … op wie je kind af en toe kan terugvallen als jij het zwaar hebt.
  • Je mag huilen tijdens een gesprek. Je kind leert op die manier dat pijn en verdriet bij het leven horen. Vind je het té moeilijk, laat het aan je partner over of vraag oma of een goede vriendin bij het gesprek.

Neem er een boek bij

Een boek op maat van je kind is een echte aanrader. Het kan helpen om kanker bespreekbaar te maken, maar ook om troost te vinden.

Grote boom is ziek – 4 tot 8 jaar

‘Grote boom is ziek’ is een prentenboek dat de jongste kinderen laat kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Via www.talismanneke.be kun je gratis een handleiding downloaden over hoe je dit boek kunt gebruiken en welke creatieve zaken je ermee kunt doen. Bekijk het boek hier.

Mama’s borst is ziek – 3 tot 6 jaar

Mama is ziek. Want ze heeft een gemeen bobbeltje in haar borst. Een zeer beeldend, vernieuwend en kleurig prentenboek, speciaal geschreven en geïllustreerd voor jonge kinderen die een moeder hebben met borstkanker. Ondanks het beladen onderwerp is het een optimistisch boek, dat duidelijkheid schept en ondersteuning geeft voor kinderen en volwassenen die geconfronteerd worden met borstkanker. Het boek is gemaakt vanuit het perspectief van het kind en alle gevoelens en vragen die daarbij komen kijken. Een troostvol en hoopvol boek, met hier en daar een knipoog! Bekijk het hier.

Grote woorden bij kanker – vanaf 4 jaar

Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig. De tekeningen en doe-opdrachten maken alles visueel concreet en toegankelijk voor jong en oud. Bekijk het hier.

Nu jij ziek bent – 6 tot 10 jaar

In persoonlijke en troostrijke gedichten brengt Ina Sipkes de Smit de gevoelens van kinderen onder woorden als iemand in hun naaste omgeving ziek wordt, zoals vader, moeder, oma, broertje of zusje of een huisdier. Met prachtige illustraties. Bekijk het hier.

Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen – 5 tot 8 jaar

Een prentenboekje dat in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet. Bekijk het hier.

Immuno-Lisa op zoek naar de gemene kankercellen – 5 tot 8 jaar

Een prentenboekje dat in eenvoudige woorden en aan de hand van kleurrijke tekeningen uitlegt wat kanker is en wat immunotherapie doet. Bekijk het hier.

Radio-Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen – 4 tot 8 jaar

In eenvoudige woorden en aan de hand van kleurrijke tekeningen wordt uitgelegd wat kanker is en wat radiotherapie doet. Bekijk het hier.

Prinses Lucie en de Chemo-ridders – 4 tot 6 jaar

De 4-jarige prinses Lucie speelt graag met haar broertje Daniel en vriendje Mischa in de paleistuin. Op een dag ontdekt de dokter echter iets dat haar fijne leventje verstoort: ze heeft kanker. In dit boekje wordt uitgelegd over lichaamscellen, celvernieuwing en hoe diverse soorten zich ten opzichte van elkaar gedragen. Er zijn echter ook slechte cellen die zich snel vermeerderen en alle ruimte voor zichzelf opeisen. Lucie wordt geopereerd, maar daarna zijn er nog slechte cellen achtergebleven. Die moeten worden overwonnen door een vloeistof met kleine ‘chemo-ridders’. Ze vernietigen de slechte cellen, maar daarbij ook goede. Lucie wordt kaal en is zo zwak dat zelfs Mischa niet mag komen spelen. Prentenboek om te bekijken. Ook om broers, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes uitleg te geven. Bekijk het hier.

Lucas en de ziekte die kanker heet – 4 tot 8 jaar

Dit boek, geschreven door orthopedagoog Stefan Boonen, vertelt door middel van kleurrijke prenten het verhaal van Lucas’ mama, bij wie een knobbeltje gevonden wordt. Achteraan in het boek vind je info voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die meer willen weten over kanker en hoe ze erover kunnen praten. Bekijk het hier.

Nog meer boeken met thema’s als verlies, afscheid nemen en omgaan met ziekte vind je op www.kanker.be.

Bron: www.pinkribbon-magazine.be, www.kanker.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here