© iStock

Borstvoeding vermindert kans op diabetes bij moeder

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat moeders die minstens zes maanden borstvoeding geven minder kans hebben om suikerziekte te ontwikkelen.

Volgens het onderzoek, waar 1.200 vrouwen tussen 18 en 30 jaar aan deelnamen, hebben moeders die minstens een half jaar borstvoeding geven 47 procent minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Moeders die minder lang borstvoeding geven, lopen 25 procent minder risico op suikerziekte dan zij die altijd flessenvoeding geven.

“We hebben een bijzonder sterk verband ontdekt tussen het geven van borstvoeding en een lager risico op diabetes, zelfs als andere mogelijke risicofactoren in rekening worden genomen”, legt Erica Gunderson, een van de onderzoeksters, uit.

Hormonen

Een mogelijke verklaring is dat er bij het geven van borstvoeding hormonen vrijkomen die onder andere het insulinepeil en de bloedsuikerspiegel onder controle houden. Daardoor zou de kans op suikerziekte dalen. Het is wel nog niet bewezen of deze daling ook effectief door borstvoeding komt.

“De resultaten van deze studie kunnen een enorme impact hebben op de sociale politiek en moedigen langer zwangerschapsverlof aan, zodat moeders hun kind langer de borst kunnen geven. Zo kunnen ze ten volle profiteren van de gezondheidsvoordelen die borstvoeding biedt,” zeggen de onderzoekers.

Lees ook:

Partner Content