Getty Images

Co-ouderschap? Deze apps moet je hebben

De meeste koppels die uit elkaar gaan kiezen voor co-ouderschap. Dat betekent dat de kinderen een deel van de tijd bij jou zijn en een ander deel bij je ex-partner. Een goede communicatie is hierbij cruciaal! De moderne technologie kan jullie hierbij helpen, zoals deze apps.

Co-ouderschap: communicatie met je ex-partner

2houses

Deze app helpt gescheiden ouders met communicatie en organisatie binnen het co-ouderschap. De belangrijkste functies:

 • Een gedeelde kalender: deze interactieve kalender is onmisbaar bij co-ouderschap. Je kunt een ouderplanning aanmaken op basis van jullie afspraken. De wizard in de app doet het nodige. Wil je een wijziging aanvragen omdat er last-minute een familiefeest georganiseerd werd? Ook dat kan via de app. Uiteraard is het ook mogelijk om deze kalender te synchroniseren met je bestaande applicatie zoals Google Calendar.
 • Een financieel overzicht: niets moeilijker om bij te houden dan je financiële uitgaven. Zijn er gedeelde uitgaven of betalen jullie bepaalde dingen elk apart? De app houdt het allemaal voor je bij en geeft je een overzicht van de rekeningen zodat je kunt zien of alles in evenwicht blijft.
 • Communicatie: de app vervangt alle andere communicatiekanalen. Zo hoef je nooit meer op zoek te gaan of je dat ene bericht via sms, WhatsApp of Messenger had gestuurd. Handig!
 • Alle informatie: het telefoonnummer van de juf, de voetbaltrainer of de ouders van de beste vriendin van je dochter. Hou alle gegevens die relevant zijn voor beide ouders in de app. Ook praktisch voor medische info of bankgegevens.
 • Een fotoalbum: bewaar of deel foto’s via een gesloten en beveiligde omgeving.

Opgelet, deze app is niet volledig gratis.

Meer info over deze app vind je hier.

Talking Parents

Meer dan een half miljoen families zijn het erover eens: de kinderen zijn het allerbelangrijkst. De TalkingParents app helpt je na een scheiding focussen op wat er echt toe doet en maakt het co-ouderschap eenvoudiger met een betere communicatie en transparantie.

Handige functies:

 • Een gedeelde kalender: een handige kalender waarin je makkelijk aangeeft wanneer de kinderen bij welke ouder zijn en afspraken toevoegt zodat de andere ouder hier ook zicht op heeft. Voeg ook eenvoudig details toe aan een event of afspraak. Staat er een sportwedstrijd in de agenda, geef dan aan dat je zoon bijvoorbeeld zijn wedstrijdoutfit en een drinkbus nodig heeft. Markeer de afspraken met een bepaalde kleur zodat je meteen ziet tot welke categorie ze behoort.
 • Uitgaven: behoud het overzicht over alle gedeelde uitgaven.
 • Een infotheek: maak kaartjes aan met informatie over de crèche, de school, allergieën, etc.
 • Berichten: verstuur berichten naar je ex-partner via de app zodat je steeds weet waar je op zoek moet naar de info. Dit vervangt sms’jes, Whatsappberichten of mailtjes. De berichten kunnen niet aangepast of verwijderd worden.

Meer info over deze app vind je hier.

Opgelet, deze app is niet volledig gratis. Bepaalde functies (belfunctie bijvoorbeeld) werkt enkel in de VS en Canada.

Reguliere gezinsplanner

Ook gewone gezinsplanners, die niet specifiek bedoeld zijn voor gescheiden ouders, kunnen erg handig zijn.

Family Wall

Jouw familie)assistent helpt je gezin met de dagdagelijkse communicatie en organisatie.

 • De gedeelde agenda helpt je om alle schema’s, activiteiten en afspraken op een overzichtelijke manier te beheren.
 • Alle communicatie verloopt via de family messenger. Handig, want zo hoef je nooit meer te zoeken in de eindeloze sms’jes, Whatsappberichten of mails.
 • Maak lijstjes voor de dingen die je nog moet doen.
 • Deel de mooiste foto’s op een veilige manier met je ex of de grootouders bijvoorbeeld.
 • Maak verschillende groepen aan. Eentje voor het gezin, de familie, je beste vrienden of zelfs de buren.

Meer info? Klik hier.

Klender

Geen grote organisatie achter deze handige app, maar Nederlandse gezinnen die vonden dat er nood was aan een handige gezinsagenda. Niet specifiek bedoeld voor mama’s en papa’s in co-ouderschap, maar geschikt voor elke gezinsvorm of groep dankzij de gedeelde gezinsklender. Klender werkt met een app, maar je kunt er ook via de browser bij.

 • Geen chaos meer met verschillende agenda’s die je moet synchroniseren. Alle afspraken in Klender worden meteen gezinchoniseerd. Je ziet overal dezelfde agenda!
 • Werkt met een app op je telefoon of tablet, maar ook op je computer via je browser. In een oogopslag zie je alle informatie.
 • Elk lid van het gezin heeft zijn eigen kleurtje.
 • Naast de gedeelde agenda is er ook ruimte voor gedeelde lijstjes.

Meer info? Klik hier.

Cozi family organizer

Een erg simpele gratis gezinsplanner die je helpt om je drukke leven makkelijker te organiseren.

 • In de familiekalender zie je in een oogopslag wat er op de planning staat. Dankzij de handige kleurcodes kies je voor het overzicht van het hele gezin of van een enkele persoon. Stel reminders in zodat iedereen steeds op tijd op de afspraak is!
 • Lijstjes, wat zouden we zonder zijn? In de app creëer je niet enkel boodschappenlijstjes, maar eender welk lijstje dat jouw leven makkelijker maakt. Een lijstje met wat je kindje nodig heeft op school of moet meenemen als hij naar je partner gaat bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een to dolijstje voor de tiener? Geen betere manier om het huishoudelijk werk te verdelen.

Meer info? Klik hier.

Bron: scheidingskoffer.nl, ouderscentraal.nl

Meer lezen over co-ouderschap:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content