Groeten uit Zweden: “We kunnen allemaal wat comfortfood gebruiken om al dat corona-nieuws door te spoelen”

Door -
Zweden
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Gezellig samen bakken

De Zweden zijn dol op zoetigheden. Een lekkere kaneelbol of een stukje kladdkaka bij de koffie, ook mij hoor je niet klagen. Zeker in corona-tijden kan zo’n heerlijk gebakje wonderen doen voor het gemoed – dat het iets minder vriendelijk is voor de lijn laten we nu even niet aan ons hart komen. Op zoek naar een lekker makkelijk Zweeds receptje om samen met de kinderen te maken? Chokladbollar is altijd een goed idee.

Je kinderen bezighouden én iets lekker op tafel toveren: het lijkt te mooi om waar te zijn. Toch twijfelde ik geen seconde toen Stina met het bakboek voor kids uit de bib kwam aandraven. Het was al veel te lang geleden dat de meisjes nog eens gezellig aan het bakken sloegen. Bovendien konden we allemaal wel een portie comfortfood gebruiken om al dat corona-nieuws door te spoelen.

Enige voorwaarde: het moest iets eenvoudig zijn met ingrediënten die we sowieso in huis hadden. In een tripje naar de lokale supermarkt had ik om voor de hand liggende redenen geen zin. “Chokladbollar”, vroeg ze terwijl ze me smekend aankeek? Deze kleine, ronde caloriebommetjes zijn erg populair in Zweden en als je ze hebt geproefd zal je begrijpen waarom. Héérlijk, maar vooral ook heel erg makkelijk en snel klaar. Vooral dat laatste is niet te onderschatten. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat ze de eerste tien minuten enthousiast van start gaat en me dan alleen laat zitten. Herkenbaar?

Hier gaan we. Ik vind het makkelijk om eerst alle ingrediënten op tafel te verzamelen en samen alles af te wegen. Zoals je zal zien gebruiken de Zweden vaak volume in plaats van gewicht om suiker, bloem of zoals hier havermout af te wegen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar eigenlijk is het heel handig. Zeker als je weet dat je hier in elke keuken van die speciale maatlepeltjes vindt.

Zweden

Wat heb je nodig?

  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1,5 dl suiker (130 g)*
  • 3 dl havermout (105 g)*
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 3 eetlepels cacao
  • 2 eetlepels koude koffie
  • kokosrasp, parelsuiker, hagelslag, …

* Ik heb het afgewogen zodat je ook de juiste hoeveelheid in gram kunt zien.

Zo maak je ze:

  • Neem een kom en meng de boter (in kleine blokjes) met de suiker en havermout.
  • Voeg de vanillesuiker en cacao toe.
  • Voeg de afgekoelde koffie toe. Dit is strikt gezien niet nodig, dus je kunt het gewoon weglaten.
  • Goed kneden tot je een mooi geheel krijgt.
  • Kleine bolletjes rollen.
  • Rol de bolletjes door de kokosrasp, parelsuiker, hagelslag, … of waar je maar zin in hebt.
  • Zet ze even in de koelkast.
  • Klaar! Smullen maar!

Bron: Baka, steg för steg – Clara Lidström och Annakarin Nyberg

NOG MEER COLUMNS VAN SARA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here