Groeten uit Zweden: “Ik besef nu pas hoeveel geluk wij hebben in deze omgeving”

Door -
Zweden
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Bofkonten

‘s Morgens wakker worden, de gordijnen opentrekken en de warme gloed van de zon zien stralen op de dennenbomen. ‘s Middags lunchen op je terras met prachtig zicht en enkel het geluid van fluitende vogeltjes op de achtergrond. Vlak na het avondeten in je tuin vertrekken voor een deugddoende wandeling in het bos. Bofkonten zijn we, nu meer dan ooit!

Natuurlijk was het die natuur, rust en ruimte waarvoor we naar Zweden zijn verhuisd. Het land telt ongeveer evenveel inwoners als België, maar het is maar liefst 15 keer zo groot. Als je weet dat ongeveer 37 procent ervan in de grote steden woont, kun je je voorstellen hoe rustig het in de rest van het land is. In tijden van corona, social distancing en in uw kot blijven, besef ik pas hoeveel geluk wij hier hebben en geniet ik des te meer van onze prachtige omgeving.

Hoewel er hier nog geen officiële lockdown is, vraagt de regering wel om zelf je verantwoordelijkheid te nemen. Op dit moment vind ik het erg moeilijk om te doen wat goed is. Als Belg in het buitenland volg je het nieuws en de richtlijnen uit beide landen. Met de verhalen uit België in het achterhoofd, pakken wij het net iets strenger aan dan de gemiddelde Zweed en blijven we zoveel mogelijk in ons kot.

De wekelijkse boodschappen doen we wat meer online dan gewoonlijk, maar voor de kleine dingetjes is de plaatselijke supermarkt nog steeds de place to be. Betalen gebeurde hier al overal met de kaart en afstand houden in de winkel is meestal geen probleem. 10 auto’s op de parking is naar mijn nieuwe Zweedse normen veel en de keren dat er een tweede kassa openging kan ik op één hand tellen. Hallucinante beelden van lange rijen buiten aan de winkeldeur zijn me gelukkig onbekend.

Zweden

Natuur en frisse lucht

Maar het grootste voordeel aan wonen in Zweden in deze vreemde tijden is zonder twijfel de nabijheid en toegankelijkheid van de natuur. Als de familie in België me zegt dat ze gaan wandelen, besef ik dat het gaat om even de beentjes strekken in de buurt. De auto nemen naar een natuurlijke omgeving met veel groen is niet meer toegestaan. Een meer dan begrijpelijke beslissing als je de hallucinante beelden zag: over de koppen lopen in het bos of het park, overvolle parkings. Nooit was social distancing zo ver weg.

Nochtans is die rust en frisse lucht exact wat je als mens nodig hebt in moeilijke tijden als deze, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. In de ideale wereld zou ik een stukje van de Zweedse natuur delen met alle Belgen. In Växjö, de stad vlakbij ons dorpje, woont 90 procent van de mensen op minder dan 300 meter van een park of een ander natuurgebied. Er is ruimte genoeg om – social distancing in acht genomen – te wandelen of te picknicken bij het meer. Wat een onvoorstelbare luxe, denk ik bij mezelf, terwijl ik naar buiten kijk en de vogeltjes van de ene boom naar de andere zie vliegen. Ik kijk al uit naar ons dagelijks toertje straks door het bos, met Stina als gids langs de smalle, kronkelende paadjes die vlak achter ons huis lopen. “Komaan mama, wat sneller”, roept ze enthousiast, als ik weer eens halt hou om te genieten van de lage avondzon die door de bomen schijnt of het geluid van de wind die ruist door de boomtoppen. Af en toe bewust stilstaan bij wat je hebt en wat je gelukkig maakt is nodig in deze tijden, zelfs al is dat stilstaan letterlijk.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het goed gaat met onze Belgische familie en vrienden. En bij uitbreiding met iedereen. We hadden zo hard uitgekeken naar jullie bezoekjes, maar terwijl ik dit schrijf weet ik dat we alles even on hold moeten zetten, voor de veiligheid van iedereen. Intussen (video)bellen we elke dag, nemen we elkaar virtueel mee tijdens onze wandelingen en hopen we dat we deze periode veilig en gezond doorkomen.

Knuffel – kram! Sara

NOG MEER COLUMNS VAN SARA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here