© iStock

Geur van pasgeboren baby’s als antidepressivum?

Er gaat niets boven de heerlijke, subtiele geur van een pasgeboren baby. Wetenschappers hebben zelfs ontdekt dat die babygeur ooit zou kunnen dienen als antidepressivum!

Word jij ook helemaal zen als je de geur van een pasgeboren kleintje ruikt? Wel, je bent zeker niet de enige! Daarom zijn wetenschappers van het Zweedse Karolinska Institutet in Stockholm nu volop aan het onderzoeken of de geur van pasgeboren baby’s ooit zou kunnen dienen als antidepressivum.

Babygeur als antidepressivum

Voor een van de onderzoeken moesten 30 vrouwen aan de mutsjes van pasgeboren baby’s ruiken. Er werd een scan gemaakt van de hersenen van de vrouwen terwijl ze de geur inhaleerden en ook wanneer ze andere geuren roken.

Uit die resultaten bleek dat de babygeur hetzelfde effect had op de hersenen als medicatie die wordt gebruikt tegen psychische aandoeningen. De onderzoekers krijgen nu subsidies om het experiment bij mannen te testen, maar ze zijn er vrij zeker van dat het resultaat gelijk zal zijn aan dat van de vrouwen.

Verder onderzoek nodig

Waarom onze hersenen zo dol zijn op de geur van baby’s, is nog niet bekend. De geur van een pasgeborene bevat ongeveer 150 verschillende soorten chemicaliën, dus de wetenschappers moeten nog uitzoeken welke stoffen de kalmerende reactie uitlokken.

Hoewel het onderzoek nog jaren zal duren, hopen de onderzoekers dat ze ooit een neusspray met babygeur kunnen ontwikkelen om zo psychische aandoeningen, waaronder depressies, te kunnen behandelen.

Bron: Motherly

Lees ook

Partner Content