Groeten uit Zweden: “Een dagje naar zee is altijd een goed idee. Behalve met tieners :-)”

Door -
groeten uit Zweden naar zee tieners
Sara Dekens
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 42, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (14) en Stina (11). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

De zee is altijd een goed idee

‘Moeten we écht mee, mama?’ was niet het antwoord dat ik had verwacht toen ik enthousiast voorstelde om een dagje naar zee te trekken. Het werd lekker warm en het bezoek uit België van de grootouders zat er bijna op. Geen betere plek voor een mooie afsluiter dan de zee. Verse vis eten bij het water, een wandelingetje, pootje baden en een ijsje eten. Dat was mijn voorstelling van de perfecte dag. Maar dat was duidelijk buiten de tieners gerekend 😉

Toen wij klein waren moesten onze ouders het geen twee keer vragen. De zee was altijd dolle pret, van toen we nog op het strand speelden en over de golven sprongen tot toen we eerder boekjes lazen en stiekem naar de jongens keken. Dat de tieners van vandaag anders zijn, daar zal ik me stilaan moeten bij neerleggen. Al was het maar om nog al te veel teleurstellingen te voorkomen.

“Dat de tieners van vandaag anders zijn, daar zal ik me bij moeten neerleggen”

´Ja, iedereen zou het fijn vinden als jullie meegingen’, probeerde ik vriendelijk maar duidelijk. Als bij wonder werd er maar heel even gemopperd om vervolgens de respectievelijke plannen aan te passen. ‘Naar de gym gaan kun je elke dag’ opperde ik. ‘En bovendien moet je ook af en toe een rustdag inlassen’. Uiteindelijk sprong iedereen, de ene met al wat meer goesting dan de andere, in de auto voor het geplande ritje naar zee. De ene bij ons, de andere bij de grootouders. Konden de tieners zich tijdens dat kleine uurtje on the road tenminste al niet ergeren aan elkaar.

Tripjes met tieners

Lunch aan het water op een heerlijk bankje met verse vis én mooi uitzicht: check. Met tieners op stap ben je blij met elk dingetje dat je kunt afvinken. ‘Tijd voor het strand’, riep ik opgetogen, maar toen bleek dat er eerst nog een wandelingetje aan vooraf ging daalde het enthousiasme snel bij de kroost. Wandelen is namelijk stom. Correctie: wandelen is stom als het met je ouders is. Wandelen in de stad met vrienden of vriendinnen gaat dan weer prima. Op die manier leggen ze zonder morren ettelijke kilometers af.

Het strand dan maar? Tijd voor pootje baden, gezellig wat keuvelen en een paar mooie foto’s maken als herinnering. Think again, mama! Tieners willen niet zomaar meer op de foto. En je hebt er het raden naar wanneer het wel kan. De ene keer mag je niets op de socials zetten, de andere keer net wél. Of er getagd mag en/of moet worden check je best ook even op voorhand bij de bevoegde instanties. Anders word je gegarandeerd getrakteerd op een lange lip en een hoop gezucht.

Tripjes met tieners, het is wat anders dan met kleine kindjes. Ach ja, elke leeftijd heeft zijn charmes, zeker? En het is al een voordeel dat je niet elk half uur moet stoppen omdat ze naar het toilet moeten of dat ze bij elke maaltijd hun kleren vol smossen. Of wacht even, ‘wat is dat daar op je t-shirt?’ 😉

Hej då!
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!