Groeten uit Zweden: “Is de Zweed, na een jaar corona, gezonder dan de Belg?”

Door -
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (12) en Stina (9). Ze ruilden hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

“M’n collega vroeg zich af wanneer ze eindelijk terug een normaal leven zou kunnen leiden”, vertelde m’n man vanmorgen toen we samen koffie dronken voor we beiden aan de werkdag zouden beginnen. “Nu, na een jaar corona, beseffen ze hier in Zweden nog niet hoe het er elders aan toe gaat, of wat een lockdown is”, voegde hij eraan toe. Zelfs wij, die het nieuws in België op de voet volgen en de verhalen uit eerste hand horen, kunnen het ons amper voorstellen.

EEN ANDERE KOERS

Zweden ging koppig z’n eigen weg. Anders – what’s in a name – Tegnell, de staatsepidemioloog, koos er een jaar geleden voor om een andere koers te varen. Door woelige wateren, met hier en daar zelfs een storm en, helaas, ook veel mannen en vrouwen overboord. Maar de boot kabbelde rustig verder en in de verte zien we stilaan land. Is het einde van deze vreemde reis in zicht?

Na een jaar corona krijgen we nog steeds ongeruste telefoontjes van het thuisfront. “Ik zie dat Zweden donkerrood kleurt en er meer besmettingen zijn dan bij ons. Wees maar voorzichtig!”, klinkt het dan. “Doen we”, stel ik hen gerust. We houden ons flink aan de aanbevelingen, maar ondanks alles gaat het leven zijn gewone gangetje. De boot kabbelt rustig verder. Mondkapjes zijn eerder uitzondering dan regel, van coronakapsels is geen sprake en de Zweed gaat nog evenveel naar de gym!

BLIJVEN SPORTEN: VAN JONG TOT (HEEL) OUD

Voilà, the word is out! De gym. De eeuwige fascinatie van de Zweed voor sport, beweging en gezondheid. Buiten in de openlucht of binnen in één van de vele fitnesscentra. Papa’s die achter de buggy aanhollen, speciale mama -en baby-trainingen en speelhoekjes in de gym waar menig kind zich in stilte bezighoudt. Het wordt met de paplepel ingegeven en ze gaan ermee door tot ze erbij neervallen.

Ja, ik kijk nog altijd even verbaasd op als ik die oudjes met hun nordic walking sticks voorbij zie vliegen op het bospaadje voor ons huis. Ik voel me lui en het frustreert me, zo erg dat ik er al eerder een hele column over schreef. Het ergst van al: welk voorbeeld geef ik aan de kinderen? Loser, kom uit je zetel, het is nog niet te laat, denk ik dan, terwijl ik me met schaamrood op de wangen nog wat dieper nestel. Ik kan jaloers zijn of ze vervloeken, maar deze kranige dametjes en heren hier in het bos en al die anderen in de gym blijven overeind op onze boot.

Welk voorbeeld geef ik aan de kinderen?

EEN JAAR CORONA: LOONT AL DAT SPORTEN?

Of de gemiddelde Zweed dan gezonder is dan de Belg? De vergelijking maken is moeilijk, maar na een jaar corona wil ik deze cijfers graag delen. Terwijl iedereen blij is dat de cijfers in België ‘behoorlijk goed’ zijn, liggen er vandaag nog steeds 2086 COVID-patiënten in het ziekenhuis waarvan maar liefst 523 op intensieve zorgen. In Zweden gaat het, op dezelfde dag, om 1370 mensen in het ziekenhuis en 265 op IVA, of de afdeling intensieve zorgen.

Ik ben geen medicus en zeker geen statisticus, dus van mij hoef je geen grote uitspraken te verwachten. Maar ik verhoogde wel net het doel op m’n fitbit met 1000 extra stappen per dag en beloof plechtig dat ik nooit meer zal lachen met die sportliefhebbende Zweden. Ze verdienen mijn eeuwige respect en een diepe buiging! En dan is het nu tijd voor een wandeling met de buurvrouw. 😉

Sportieve groet!
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here